Sarı İsyan: Alın Terimizi Korsana Yedirmeyiz!

Kenti takip eden, kent gündeminin nabzını tutanlar iyi bilir. Kocaeli'nde son aylarda taksici esnafı oldukça dertli ve bir o kadar gergin. İşte bir süredir devam eden o gerginlik ve endişe bugün Kocaeli sokaklarını sarıya boyadı. Kornalar uzun uzun çaldı. Taksiciler " Alın terimizi korsana yedirtmeyiz" dedi.

Bu eylem basit ve sıradan bir protesto değildi. Eyleme katılanlar sabahın köründen, gecenin geç saatlerine kadar direksiyon sallayan taksicilerdi. Vergisini ödeyen, plaka parası altında ezilen taksicilerdi. Korsan taşımacılığa karşı bir olup seslerini duyurmaya çalıştılar. İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde görülen o kritik dava öncesinde Kocaeli’deki yüzlerce taksici birlik oldu. Ncity Alışveriş Merkezi’nin önünde toplanan taksiciler, araçlarına astıkları Türk bayraklarıyla İzmit caddelerini inletti.

Yaklaşık 2 yıldır süren ve defalarca ertelenen bu hukuki süreçte, gözler şimdi önümüzdeki Çarşamba gününe, yani 24 Haziran’a çevrildi. Mahkeme en son bilirkişi raporu eksik diye duruşmayı bu tarihe atmıştı. Kocaeli Gündemin açıklama aldığı Kocaeli Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Seyfi Özkar, "Bu dava, ekmeğini direksiyon başında kazanan binlerce esnafımızın geleceğini yakından ilgilendiriyor. Biz de Kocaeli’deki taksici arkadaşlarımızla bir araya gelerek, bu haksız rekabete karşı 'korsana hayır' demek istedik. Araçlarımızı şanlı Türk bayrağımızla donatarak demokratik tepkimizi koyduk ve sesimizi duyurduk. Çarşamba günü Çağlayan Adliyesi'nde hakkımızı aramaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.


Tabii tüm bunların yanı sıra, taksicilerden gelen şikâyetler de yok değil. Her şoför aynı olmasa da kimisinin aracından, kimisinin tavrından dolayı vatandaş dertli. Bir de kısa-uzun mesafe diye yolcu seçenler var ki, gerçi onlar da şikâyetler üzerine gerekli yaptırımlarla karşı karşıya kalıyor. Ancak halkın en büyük sitemi taksi ücretleri ile ilgili. Evet, maliyetler fazla ama fiyatlar biraz daha uygun hale getirilemez mi?

Evet, haklısınız; taksi pahalı bir ulaşım yöntemi. Elbette bunun da kendine göre bazı haklı sebepleri var. Ancak eğri oturup doğru konuşmak gerekir. Bu şehirde, bu ülkede herkes kanunlara uyarak, vergisini vererek, her ay binbir çeşit masrafın altına girerek evine ekmek götürmeye çalışıyor. Hal böyleyken birilerinin çıkıp hiçbir yasal sorumluluk almadan, teknoloji kılıfı altında bu insanların ekmeğine göz dikmesi bana göre de pek adil değil. Eğer alternatif bir sistem kurulacaksa bile öncelikle taksicilerin yaşayacağı mağduriyetler giderilmelidir. En basiti, bir durağa girmek ve bu mesleği yapabilmek için plakalara ödenen astronomik bedeller asla unutulmamalıdır.

Kocaeli'de bugün taksiciler üzerine düşeni yaptı. Tepkisini demokratik ve olaysız bir şekilde gerçekleştirdiği eylemle gösterdi. Artık,top yargıda. Çarşamba günü Çağlayan’da karar çıkacak. Karar ne olursa olsun herkes bu karara uymak zorunda kalacak. Herkes için hayırlısı olsun...

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Abbas Çakar -


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Fikir Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Fikir Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Fikir Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.