Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçim sonuçları neredeyse tamamen açıklandı. Oy girme işlemlerinin yüzde 90’lara ulaştığı seçimde sonuçların ise değişme imkanı bulunmuyor. Ufak tefek itirazların bulunduğu sandık sonuçları da kamuoyuyla paylaşıldı. Kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 52 oy oranıyla Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin il başkanı oldu. Erdoğan’a en büyük desteği veren illerin başında Kocaeli geliyor.
VEKİLLİKTE DÜŞÜŞ
Ancak milletvekilliği listesine baktığımızda ise çarpıcı sonuçlar ortaya çıkıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a en büyük desteği veren Kocaeli’de milletvekilliği seçimleri sonuçlarına bakıldığında ise büyük bir değişiş yaşanıyor. Erdoğan’a en büyük desteği yüzde 67.9 oranıyla Başiskele verirken, AK Parti’nin bu ilçedeki oyu ise 57.2’de kalıyor. Neredeyse tüm ilçelerde AK Parti’nin milletvekilliği listesinde büyük düşüşler gözleniyor.
DİĞER İLÇELERDE DE AYNI
Yine Erdoğan’a yüzde 64.7 oranında destek veren Kartepe’de, milletvekilliği seçimlerinde ise AK Parti 54.3’e düşüyor. Erdoğan’a en büyük desteği veren üçüncü ilçe konumundaki Kandıra’da da benzer bir durum yaşanıyor. Kandıralılar Erdoğan’a yüzde 63.4 oranında destek olurken, milletvekilliğinde ise AK Parti 51.3’te kalıyor. Erdoğan’ın en düşük oy aldığı ilçe ise 53.1 ile İzmit oldu. İzmit’ten AK Parti’ye milletvekilliği seçiminde ise yüzde 43.7 oranında oy çıktı.
CHP’DE DE DURUM FARKLI DEĞİL
Seçim sonuçlarına baktığımızda AK Parti’deki benzer bir durumun CHP’de de yaşandığını görüyoruz. CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’ye verilen oy oranları ile milletvekilliğinde partiye verilen oy oranlarında büyük farklılık öne plana çıkıyor. Neredeyse tüm ilçelerde CHP’nin adayı İnce’ye verilen oyla partiye verilen oylar arasında yüzde 5’lere varan farklar var. İnce’ye en büyük destek 34.6 oy oranıyla İzmit’ten gelirken, en düşük oy ise 10.9 oy oranıyla Dilovası’ndan çıkıyor. Milletvekilliğine verilen oylara bakıldığında da CHP’nin en düşük oy oranı 5.9 ile Dilovası’ndan gelirken, en yüksek oy oranı ise yüzde 26 ile İzmit’ten geliyor.
Yorum yazarak Kocaeli Fikir Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Fikir Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Fikir Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Kocaeli Fikir Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Fikir Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Fikir Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.