İzmit'te asırlık Çınar Ağacı'nın dibine beton döktüler

İzmit Mehmet Ali Paşa Mahallesi’nde bulunan asırlık çınar ağacının dibine beton döküldü

İzmit'te asırlık Çınar Ağacı'nın dibine beton döktüler
Haber albümü için resme tıklayın

Serhat Güneş

AĞAÇLAR 'KORUNUYOR'

İzmit kent merkezinde bulunan bulunan tarihi çınar ağaçları, kentin en bilindik simgesi. 1887 yılından beri şehrin çeşitli noktalarında bulunan çınar ağaçları kent sakinlerinin nefes almasını sağlıyor. Yürüyüş yolunda bulunan ağaçlar Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillenerek, koruma altına alındı.  Ancak geçtiğimiz aylarda rüzgarlı bir günde yürüyüş yolunda bulunan çınar ağacı devrilmiş ve felakete davetiye çıkarmıştı.

AĞAÇLARIN RÖNTGENİ ÇEKİLDİ

Devrilen çınar ağacı sonrası kentte adeta bilinç oluştu. Ardından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi iş birliğiyle, İzmit Yürüyüş Yolu'ndaki 81 tescilli anıt ağacın, devrilmelerinin önüne geçilmesi amacıyla röntgenleri çekildi. Yapılan incelemeler sonrası Yürüyüş Yolu’nda mekanik direnci düşük olan ve içerisinde bir büyük oranda çürüğü olan ve tehdit oluşturan 10 tescil numaralı çınar ağacı kesilerek kaldırıldı.

BETON DÖKTÜLER

Çınar ağaçlarının neden çürüdüğü ve dirençsiz hale geldiği kent kamuoyunda merak edilen konular arasında yer alıyordu. Tam da böyle bir dönemde ağaçların neden çürüdüğünü gösteren bir olay yaşandı. İzmit İlçesi Mehmet Ali Paşa Mahallesi Üçyol Mevkiinde bulunan Zincurlikuyu Caddesinde asırlık çınar ağacının dibine beton döküldü. Havasız bırakılan Çınar Ağacı adeta kaderine terk edildi. Betonun kimler tarafından ne zaman döküldüğü bilinmiyor.

Güncel Kocaeli haberleri için tıklayınız

31 Eki 2019 - 15:55 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Fikir Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Fikir Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Fikir Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.