Serhat Güneş
'BU YENİ HALI'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki akşam Ekvator Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisini Külliye'de ağırladı. Tören öncesinde Erdoğan salona girdiğinde gazetecilere, "Arkadaşlar bu halı yeni. Hereke... 108 metrekare yerli ve milli" diyerek tören salonuna serilen yeni halıyı gösterdi.
FABRİKA ATIL HALDE
Bilindiği üzere Cumhuriyet döneminin ilk iki fabrikasından biri Hereke Sümerbank Halı Dokuma Fabrikası'ydı. Osmanlı'dan cumhuriyete miras kalan fabrika 1995 yılına kadar aktif olarak çalıştı. Fabrika, Kocaeli'nin Hereke beldesinin kalkınmasında ve sosyal yaşantıda büyük bir etkiye sahipti. İşçiler ve memurlar söz konusu fabrikada her türlü sosyal hakka sahip olarak çalışıyor, üretiyor, buna bağlı olarak fabrika her yıl milyonlarca lira ihracat yapıyordu. Fabrika daha sonra özlleştirme gerekçesi ile kapatıldı. Tarihe mal olmuş Sümerbank Hereke Halı Dokuma Fabrikası'nın bahçesinde ise şimdilerde keçiler dolaşıyor.
ÇAĞLAYAN' DAN ELEŞTİRİ
Hereke Halısının Külliye'deki tanıtımından sonra Sümerbank Halı Fabrikası tekrar gündeme geldi. Uzun yıllar Hereke'de yaşayan televizyon yapımcısı Armağan Çağlayan sosyal medya hesabında yerli ve milli denilen halıların günümüzde sokulduğu durumu eleştirdi.
ÇAĞLAYAN’IN ELEŞTİRİLERİ;
Çağlayan paylaşımında, "Hereke’de büyümüş birisi olarak söyleyeyim. Çocukluğumda Hereke’nin en büyük geçim kaynağı İpek halıydı. Kadınlar evde halı dokur, çözer, cumartesi günleri de büyük bir halı satış pazarı olurdu. Sümerbank’ın çok büyük bir halı hanesi dokunur ve ihraç edilirdi ’’ ifadelerini kulandı.
Çağlayan paylaştığı tweet dizininin devamında, ‘’Hatta ortaokulda el işi dersinde öğrencilere halı dokuma kursu verildirdi. Sümerbank özelleştirilince, Hereke halı dokuma işi de bitti. Şu anda çok çok az üretiliyor. Sümerbank sadece özel ısmarlama üzerine halı üretiyor’’ ifadelerini kulandı.
Çağlayan, ‘’Bunun içinde halının bütün parasını Sümerbank’a Pelin yatırmanız gerekiyor. Şu anda piyasada Hereke Halısı adı altında satılan halıların %80 i Çin’de üretiliyor maalesef. Yani İpek halı pazarını da özelleştirmden sonra Çin’e kaptırdık!’’ ifadelerini kulandı.
Çağlayan, ‘’Sümerbank’ın o şahane bahçesinde, şu anda tavuklar, koyunlar ve inekler besleniyor maalesef! Bir kasabanın ekonomisi Sümerbank özelleştirilince çöktü, bitti!’’ ifadelerini kullandı.
Gündem Haberler İçin TIKLAYINIZ...
Yorum yazarak Kocaeli Fikir Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Fikir Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Fikir Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Kocaeli Fikir Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Fikir Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Fikir Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.