Amerika Birleşik Devletleri ile yürütülen ortak mekanizma toplantısı 19 Mart'ta Washington'da gerçekleştirilecek. Toplantıda ikili ilişkiler için yeni bir yol haritası belirlenecek. Toplantıya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, Münbiç’te uygulanacak modelin Fırat’ın doğusundaki tüm yerler için geçerli olduğunu belirterek, “Öngörülebilir bir takvim üzerinde çalışıyoruz, 19’unda dışişleri bakanları toplantısında net olarak ortaya çıkacak. ABD ile anlaşmamız lazım, 19 Mart’taki toplantıda yol haritası net bir şekilde, takvim dahil her şey net olacak” dedi.
YPG ÇEKİLECEK, ABD VE TÜRK ASKERLERİ OLACAK
ABD ile yapılan Münbiç mutabakatında kararlaştırılan modelin öncelikle Münbiç’te uygulanacağını ama amacının tüm bölgeleri kapsamak olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, Suriye’de Kürtlerin olacağını ama YPG’nin olmayacağını açıkladı. Bakan Çavuşoğlu, YPG çekilecek, ABD ve Türk askerleri olacak, YPG’nin çekilmesine nezaret edeceğiz, buranın güvenliğini ABD ve Türkiye sağlayacak.YPG’den silahların alınıp alınmadığını gözlemleyeceğiz orada, alınarak mı gönderildi, alınmayarak mı gönderildi” dedi.
YPG ÇEKİLMEZSE OPERASYON YAPILACAK
Çavuşoğlu, YPG’nin gitmemesi durumunda Münbiç’e ve aynı şekilde Fırat’ın doğusuna operasyon yapılacağını vurguladı. Çavuşoğlu, ABD ile oluşturulacak çalışma grubunun amaçlarının birinin de silahların geri alınması olduğunu ifade etti.
“REJİMDEN HERHANGİ BİR ŞEY İSTENMEYECEK”
Fırat’In doğusunun Deyrizor’a kadar, rejimin olduğu yere kadar güvenli bölge haline geleceğini söyleyen Çavuşoğlu, “Güvenlik için siyasi çözüm olana kadar rejimden herhangi bir şey istenmeyecek. Pilot bölge gibi olacak, hepsi güvenli şekilde siyasi çözümden sonra oluşturulacak yeni yönetime devredilecek” dedi.
"MÜNBİÇ MODELİ İŞLERSE İLİŞKİLERİMİZE KATKI SAĞLAR"
Yorum yazarak Kocaeli Fikir Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Fikir Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Fikir Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Kocaeli Fikir Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Fikir Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Fikir Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.