Kırmızı et zammında geri vites! Fiyatlar daha da düşecek

Ocak ayından bu yana her ay en az iki kez zamlanan kırmızı et fiyatları aylar sonra düşmeye başladı. Sene başından bu yana yüzde 110’u aşkın zamlanan fiyatlar, son haftalarda yüzde 25 civarında geriledi.

Kırmızı et zammında geri vites! Fiyatlar daha da düşecek
Haber albümü için resme tıklayın

Sektör temsilcileri, fiyatların gerilemesinde alım gücündeki düşüş ve turizm bölgelerindeki durağanlığın etkili olduğunu belirtiyor. Talebin yüzde 50’ye kadar düştüğü ifade ediliyor. Ayrıca, ağustostan itibaren sanayicilerin et alımına başlayacak olması, fiyat artışı beklentilerini de beraberinde getiriyor.

TEZGÂHLARA YANSIMA YOK

Hürriyet’e açıklamalarda bulunan Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, bayram öncesi karkas et fiyatlarının kilogram başına 380 lira civarında olduğunu, ancak şu anda bu fiyatın 300 liraya kadar düştüğünü belirtti. Yücesan, bir ayda karkas ette yüzde 25’lik bir fiyat gerilemesi yaşandığını, ancak bu düşüşün perakende pazarına yeterince yansımadığını vurguladı. Bunun nedeninin, kasap ve marketlerin azalan satışlarla birlikte gelir kaybı yaşamaları olduğunu ifade etti. Yücesan, fiyat düşüşünün maliyet endeksli değil, talep darlığına bağlı olduğunu kaydetti.

AĞUSTOS AYI ÖNEMLİ

Kırmızı et talebinin kasaplar ve şarküterilerde yüzde 50’ye kadar gerilediğini söyleyen Yücesan, bunun alım gücündeki düşüş ve turizm bölgelerindeki durgunluktan kaynaklandığını belirtti. Ağustos’un ortalarında sanayicilerin karkas et toplamaya başlayacağını hatırlatan Yücesan, bu tarihten sonra talep artışıyla birlikte fiyatların yeniden 380 liraya kadar yükselebileceğini öngördü.

KIYMA FİYATLARI YÜKSELDİ

Kırmızı et fiyatlarının izlenmesi sonucunda, ocak 2024 döneminde kıymanın kilogram satış fiyatının 400-450 lira arasında olduğu görülüyor. Bugün ise kasap ve marketlerdeki güncel fiyat 525 ila 675 lira arasında değişiyor. Et ve Süt Kurumu (ESK) ile anlaşmalı marketlerde ise kıyma fiyatı 390 lira olarak belirlenmiş durumda. Bu marketler, karkas etlerini ESK’dan yüzde 20-25 daha uygun fiyata alıp satıyor.

Kaynak: Hürriyet

30 Tem 2024 - 14:15 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Fikir Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Fikir Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Fikir Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.