15 Temmuz hain darbe girişiminin 5. Yıldönümünde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle bugün İzmit Milli İrade Meydanı’nda etkinlik düzenlendi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Valiliği ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Donanma Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Kocaeli Başsavcısı Habip Korkmaz, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Saadettin Hülagü, İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, İzmit Kaymakamı Şevket Cinbir, İl Sağlık Müdürü Yüksel Pehlevan, Cumhurbaşkanlığı Kamu Görevlileri Etik Kurulu Üyesi aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, Saadet Partisi İl Başkanı Zafer Mutlu, BBP İl Başkanı Remzi Kaya, İYİ Parti Başkan Vekili Turgut Karagöz, Lastik İş Sendikası Genel Başkanı Alaaddin Sarı, şehit aileleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz hain darbe girişiminin 5. yıldönümünde millete sesleniş konuşması yaptı. Ardından konuşma yapan Büyükakın şu ifadeleri kullandı:
“BU NÖBET DÜNYANIN NÖBETİ”
“Her birinizi selamlıyorum. Şehitlerimize saygı duymaya onları bir kez daha hatırlamanın nöbetine hoş geldiniz. Aslında şehitlerimizin bu memleket için yaptıklarını nasıl anlatırız diye düşündüm. Söyleyecek bir kelime bulamadım. Mehmet Akif Ersoy’a sığındım. Ersoy’un Çanakkale Şehitleri için yazdığı bir şiir var. O bir nebzede olsa anlatır diye düşünüyorum. Umarım programımızı beğenirsiniz. O gece burada olan sayısız kardeşlerimize de teşekkür ediyorum. Milleti yalnız bırakmadıkları için teşekkür ediyorum. Az önce Cumhurbaşkanımız ifade etti. Bu nöbet sadece Türkiye’nin nöbeti değil. Bu nöbet dünyanın nöbeti. Bu mücadele iradeye sahip olma mücadelesi. Bu gece bizim asla unutmamız gereken çocuklarımızı öğretmemiz gereken bir ruhu ifade ediyor. Bu gün Yüz yıllardır milletimizin gerçek manada hürriyetine sahip çıktığı gün. O gün biz bu halkın sahibiyiz diyen bu halkın neyi nasıl yapması gerektiğini söyleyen, terbiye ettiği, ayar yaptığının duruşudur bu. O gece gazi olan, şehadet şerbetini içemeyen kardeşlerimizi şükranla anıyorum. Onların temsil ettiği gururu bu millet var olduğu sürece var olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.
“ANADOLU BU DESTANI TEKRAR YAZDI”
Kocaeli Milletvekili Fikri Işık anma programında konuşma gerçekleştirdi. Konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Anma programına teşvik eden çok değerli Kocaeliler. Hepinizi saygı ve saygıyla selamlıyorum. Hepiniz hoş geldiniz. Tarihimizde çok büyük sıkıntılar çektiğimiz dönemler oldu. Bu toprakların bize vatan olduğu günden itibaren birkaç on yılımızı geçmedi desek doğrudur. Milletimize yönelik saldırılar oldu. Milletin iradesi ve azmi, milletin gücü bertaraf etmeye yetti. Bu millet Çanakkale’de öyle bir destan yazdı ki. Yenilmez denilen ordular yenilmelerin en acısını yaşadı. Bir mucize gerçekleşti. Anadolu bu destanı tekrar yazdı. Bu millet bu toprakların bizim olduğunu bir kez daha dünyaya duyurdu. Asla bölgemizde barışın ve huzurun egemen olması noktasında hiçbir fedakarlıktan kaçmadık. Evet ülkede darbedeler oldu. Her darbe ülkeye zarar verdi. Hiçbir darbe 15 Temmuz gibi olmadı. En feci ihanet sahanelerinden biri 15 Temmuz oldu. Yahya Kaptan’daki bir evden sabaha kadar gözümüzü kırpmadan mücadele ettik. Mücadelenin en önemlisi ve kırılma anı Cumhurbaşkanımızın halkımızı sokağa davet ediyorum arkasında oluk oluk sokaklara dökülen kahraman halkımız oldu. 15 Temmuz’un gerçek kahramanları bizim halkımızdır. Halk sokağa dökülmesi ardından hainlerin morali bozuldu. Saat 02.30’da darbenin başarısız olduğu anlaşıldı. Bu hainler kaçmaya başladı. Akıncının pisleri bombalanacak ve hiçbir hain kaçamayacak. Tüm şehitlerimizi Allah’tan rahmet diliyorum.”