Serhat Güneş
METRO PROJESİ GÜNDEMDE
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kasım Ayı Meclis toplantısı bugün Leyla Atakan Kültür Merkezinde yapıldı. Toplam 107 maddenin görüşülerek karara bağlandığı meclis toplantısına Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın başkanlık yaptı.
NEDEN AÇIKLAMA YAPILMADI?
Meclis Toplantısının başına muhalefet soru önergelerinde bulundu. CHP Grup Başka Vekili Engin Taşdemir metro projesi ilgili soru önergesinde bulundu. Tahir Büyükakın'ın girişimleri ile bakanlığa devredilen metro ile ilgili sunulan önergede Taşdemir, “Resmi Gazetede yayınlanan bakanlar kurulu kararı ile şehir için raylı ulaşım sistemleri ve metrolarda, ilgili bakanlık projeyi yaptığı zaman, ilgili belediyenin vergi gelirleri üzerinde her ay yüzde 5 kesinti yapılacağı belirtilmiştir. Konu ile ilgili olarak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile bakanlık arasında yapılan metro Projesi devir sözleşmesinde bu konu yer almış mıdır? Merkezi hükümet tarafından her ay yüzde 5’lik kesinti ne zaman başlayacaktır? Bu kesinti ile ilgili Kocaeli halkına neden açıklama yapılmamıştır?" diye konuştu.
BÖYLE BİR DÜNYA YOK
Konu ile ilgili sözlü olarak cevap veren Büyükakın, “Eskiden bakanlık metroyu yapar belediyeye devrederdi. Metroyu bakanlık yaptığı ve devrettiği için belediyeden yüzde 15’lik kesinti yapılırdı. 2019’un mayıs ayında bu düzenleme yapıldı. Metronun işletmesini bakanlığa bırakmak ya da üstlenmek bizim tercihimiz. Bakanlığa yaptırıp devri alırsan bakanlığın para alması gerekiyor. Burada ne bakanlık ne de Büyükşehir bir şey bir şey gizlemiştir. Teşekkür edeceğiniz yere, ikide bir söze getiriyorsunuz. Metroyu yap, bana ver, gelirleri de benim olsun. Böyle bir dünya yok.” İfadelerini kullandı.
GÜNDEM HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN