İsveçli otomotiv devi Volvo, ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımlar nedeniyle bankacılık sisteminin çalışamaz duruma geldiğini belirtti ve ödemeleri alamadıkları için İran'daki faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı. Daha önce de Peugeot, Renault ve Mercedes aynı yolu tercih etmişti. Avrupa Birliği ise bir ödeme sistemi geliştirilmesi için İranlı yetkililerle çalışıyor.
RENAULT, PEUGEOT VE MERCEDES DE ÇEKİLMİŞTİ
Saipa Diesel yetkilileri yaptırımlar nedeniyle Volvo Trucks şirketinin ortaklık anlaşmasına son verdiğini doğruladı.İran ile ticari ilişkilerini askıya alan Avrupalı şirketler arasında Fransız enerji devi Total, Fransız otomobil üreticileri Peugeot ve Renault'nun yanı sıra Alman Siemens ve Daimler de bulunuyor.
DETAYLAR ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR
Öte yandan, Avrupa Birliği, İran ile ticari işlemlerin devamı ve ABD yaptırımlarının etkisini hafifletmek için bir ödeme sistemi geliştirme çabası içerisinde.Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve İran Dışişleri Bakanı Javad Zarifi teknik detaylar üzerinde çalıştıklarını belirtti.Avrupa Birliği, kendi şirketlerini korumak yasal düzenlemeye gitse de ABD yaptırımları bankaların İran şirketleriyle iş yapmalarını engelliyor zira ABD yaptırımların delinmesi durumunda bankaları kendi finans sisteminden dışlayabiliyor.