Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs hastalarının tedavilerinde kullanılan "Hidroksiklorokin" isimli ilacın denemelerinin "güvenlik endişeleri" nedeniyle geçici olarak askıya alındığını açıkladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, söz konusu ilacı Türkiye'de korona tedavisinin başarılı olmasının nedenleri arasında saymıştı.

KALP HASTALIĞI RİSKİNİ ARTIRIYOR

DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan, cuma günü yaptığı açıklamada, Brezilyalı makamların Covid-19 tedavisi için kullanılan hidroksiklorokinin geniş çaplı kullanımını onayladığını hatırlatmış, klinik çalışmaları sona ermemiş olan bu ilacın kullanımının risk taşıdığı konusunda uyarıda bulunmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın korona virüsünden korunmak için kullanmaya başladığını açıkladığı ilacın kalp hastalığı riskini artırdığı bildirilmişti.Tıp dergisi Lancet tarafından yapılan araştırmada, sıtma ilacı hidroksiklorokinin tek başına veya antibiyotikle kullanımının Kovid-19 hastalarında fayda sağlamadığının görüldüğü kaydedilmişti.Öte yandan, Trump, 19 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, "Son birkaç haftadır, önlem amaçlı hidroksiklorokin kullanıyorum" ifadesini kullanmış, bunu kendisinin istediğini doktorlarının da itiraz etmediğini vurgulamıştı.

TÜRKİYE'DE DE KULLANILIYOR

Türkiye'de de koronavirüs tedavisinde hidroksiklorokin kullanılıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de korona tedavisinin başarılı olmasının nedenleri arasında sıtma ilaçları klorokin ya da hidroksiklorokin kullanımına erken başlanmasını göstermişti.

Koca, "Ateş, boğaz ağrısı, öksürük vb. şikayetleri olan herkesi 'Bir ateş düşürücü al, istirahat et, evinden çıkma' diyen ülkelerden farklı olarak hastaneye çağırıyor, test ve tetkik yaparak kuşkulandığımız durumlarda da test neticelerini bile beklemeden klorokin ile tedaviye başlıyoruz" demişti.