Habertürk'te Veyis Ateş'in sunduğu Akılda Kalan programına konuk olan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, gündeme ilişkin sıcak konularda önemli açıklamalarda bulundu.  Vatandaşın yargıda güven ve hızlılık talep ettiğine işaret eden Bakan Gül, dava süresini kısaltmaktan infaz sisteminde yapılacak yeniliklere değin birçok konuda görüşlerini yansıttı.

'ULUSLARARASI ZEMİNLERE TAŞINACAK'

Hukuk fakültelerinden mezun olanların ayrıca bir sınava tabi tutularak hakim, savcı, avukat, noter, noter yardımcısı olmalarını öngeren bir çalışma hedeflediklerini anlatan Adalet Bakanı Gül, Türkiye'nin tüm kapasitesiyle Kaşıkçı cinayetinin üstüne gideceğini ve olayı uluslararası zeminlere taşıyacağını söyledi.

İşte Bakan Gül'ün açıklamalarından öne çıkan ana başlıklar: 

'ŞU SAATTE EVİNDE DOSYA OKUYAN HAKİM SAVCILAR VAR'

HSK konuyu inceliyor. Daha önce takipsizlik kararını inceliyor. Daha önce de deliller var da dikkate alındı mı, alınmadı mı diye inceliyor. Bir hakim savcı cinsel istismar olacak da onu serbest bırakacak. Kimse bu haksızlığı yapmasın. Biraz medya biraz sosyal medyada böyle şeyler çıkıyor. Babası çocuğa cinsel istismar etti deniyor, bakıyorsunuz öyle çıkmıyor. Yargı konuya titizlikle bakıyor Lokal olayları çekip, yargının lekelenmesine müsaade edemeyiz. Yargı adalet hepimiz için gerekli. Hepimiz için son durak. Son tahlilde insanın olduğu yerde hata olabilir. Bu hataları telafi edici mekanizmalar var. Kurumlara genelleme yapınca kurum yıpranıyor. Şu saatte evinde dosya okuyan hakim savcılar var.

'NASIL BİR YARGI İSTİYORSUNUZ?'

Kabine toplantısında taslağı sunduk. Biz bu reformu 80 milyon kişinin istifade edeceği bir reform olarak görüyoruz. Yüzde 100'ün görüşlerini, empatilerini, kaygılarını, önerilerini dikkate alacak şekilde hazırlıyoruz. Hakim, savcı, avukat, üniversiteler. 7 ilde adliyeye gittik, sokaktaki vatandaşlara sorduk, 'nasıl bir yargı istiyorsunuz' diye. Davaların erken bitmesini istiyorlar. Bur konularda yargının geciktiğini söylüyorlar. Teknik konularla, suçlarla ilgili cezanın verilmemesi, yapanın yanına kar kalmasıyla ilgili görüşlerini söyleyenler var. Yargıya güven ve hızlanması isteniyor.