Bihter Varol
RAFET EFENDİ VE ÇETESİ
Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı, oğullarının içinde bulunduğu yapılanmadan endişe eden anne ve babanın şikayeti üzerine ‘Rafet Efendi’ olarak bilinen Şaban Özdil ile ilgili geçtiğimiz 22 Nisan'da soruşturma başlattı. Kendini ‘Hızır Aleyhisselam’, ‘Evliya’ ve ‘Peygamber’ olarak tanıtıp, Allah ile doğrudan görüştüğünü iddia eden Şaban Özdil'in, kendisine inananlardan aldığı yazlık, ev, otomobil ve ziynet eşyaları karşılığında cennet vaat ettiği belirlendi. Şaban Özdil’in ayrıca hac ibadetini kabul etmediği, inananlarına namaz kılmalarına gerek olmadığını söylediği öne sürüldü.
9 KİŞİ TUTUKLANMIŞTI
Kocaeli Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, çeteye yönelik operasyonda Şaban Özdil ile birlikte R.M., Y.D., Y.S., E.Ş., A.Y., E.Ş., T.B.S., Y.Y., S.S., M.Y., M.Ö., B.Ş., M.G. ve B.Ş. isimli 15 şüpheli gözaltına almıştı. Adliyeye sevk edilen zanlılardan 9’u tutuklanırken, 6 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Dosyayla ilgili açılan davanın görülmesine bugün Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.
TANIKLAR DİNLENDİ
Duruşmaya tutuklu olan Şaban Özdil ve diğer 8 sanık SEGBİS sistemi ile cezaevinden katılırken, tutuksuz sanıklardan B.Ş., Y.Y., M.G. ve S.S. ile sanık avukatları salonda hazır bulundu. Davada tanıklardan bazıları da dinlendi. Tanık Cüneyt F., mahkemedeki ifadesinde “Araç satım alım işi yapıyorum. Sanıklardan kimseyi tanımam. 2004 yılında yaptığım bir araç satışı nedeniyle davaya oldum. Aracı da kime sattığımı hatırlamıyorum” derken, Bayram Can A. ise yalnızca sanıklardan Tayfun Buğra S.’yi tanıdığını ve birlikte 1 sene sureyle geliştikleri tersane dışında görüşmesi bulunmadığını belirterek “İhtiyacı olduğu için 1000 lira para verdim, sonra da parayı aldım” dedi.
YANLIŞ ANLAŞILDIM
Dosya kapsamında tek şikayetçi olan mağdurun babası İsmail K., da söz aldı, şikayetlerinin devam ettiğini söyledi. Mahkemede tutuklu sanıklardan Eren Ş. söz alarak hiç bir örgütün para kasası olmadığını, zaten üzerinde herhangi bir mal varlığı bulunmadığını, yalnızca kendi ailesinin bütçesinden sorumlu olduğunu söyledi. Diğer tutuklu sanık Abdulkerim Y. İse “Mahkemede yanlış anlaşıldığımı düşünüyorum. İrfan P. tarafından evin adıma devredileceğini son anda öğrendim. Normalde evi üzerime almazdım. Şaban Özdil'in ailevi sıkıntıları olduğu gerekçesiyle yaptığı teklif üzerine kabul ettim” dedi.
TÜM SANIKLAR TAHLİYE EDİLDİ
Mahkeme söz alan sanık ve tanıkların dinlenmesinin ardından duruşmaya ara vererek kararını açıkladı. Aranın ardından mahkeme heyeti mağdurların şikayetçi olmayışı ve mağduriyetlerinin giderilmesi nedeniyle tüm sanıkların tahliyesine karar verdi. Duruşma ise 21 Nisan 2021 tarihine ertelendi.