Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Aralık Ayı Meclis Toplantısı gerçekleşiyor. Yılın son meclisinde 96 gündem maddesi görüşülerek karara bağlanacak. Meclisi Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın yönetiyor.
ÖZMURAL ÖNERGE VERDİ, BÜYÜKAKIN İSU’DA SORARSIN DEDİ!
Mecliste CHP Meclis Üyesi Ünal Özmural verdiği önerge ile Kullar ve Gebze Çamur Yakma ve Enerji Üretim Tesisleri Hakkında soru sordu. Önergenin ardından konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ‘Bunu İSU’da sorarsınız burası İSU değil, büyükşehir meclisi’ cevabını verdi.
Önergede şu ifadeler yer aldı;
2016 yılında İSU’nun arıtma işlemlerinden yılda ortalama 66 bin ton çamur ortaya çıkmıştır. Bu çamurun bertaraf edilmesi, tahliye maliyeti ve çimento fabrikalarında yakılması ve benzeri yıllık 10 milyon TL maliyet getirdiği için Gebze ve Kullar bölgesine 2 adet çamur yakma ve enerji üretim tesisi inşa edilmesine karar verilen bu projede; hem yıllık 4.2 milyon TL elektrik giderinden kurtulunacağı, hem kendi enerjisini karşılayacağı öngörülmüştür.
SORULAR;
1) Kullar ve Gebze’de bu hedeflerle inşa edilen tesislerin fizibilite ve proje hesaplamaları yapıldı mı?
2) Şu an iki tesiste aktif olarak çalışıyor mu?
3) Bu tesisler çalışıyor ise projede öngörülen miktarda çamur bertaraf ediliyor mu?
4) Yakma tesisinde tüketilen doğalgaz miktarı ile projede öngörülen miktar arasında fark var mıdır? Var ise ne kadardır?
5) Yakma tesisinin prosesinin verimi ne kadardır?
6) Baca gazı izleme sistemi var mıdır? Varsa emisyon değerleri nedir?
7) Mevcut durumda tesisin revizyon ihtiyacı var mıdır? Var ise bedeli nedir?
Konular ile ilgili tarafımıza yazılı olarak bilgi verilmesi hususunu rica ederiz.