Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

İyi Partili isme kürtçeyle ilgili açıklamaları nedeniyle suç duyurusu açıldı

İYİ Parti Milletvekili Ayyüce Türkeş, TBMM Genel Kurulu’nda kürtçe ile ilgili yaptığı açıklamalar nedeniyle “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamasıyla yargıya taşındı.

İYİ Parti Milletvekili Ayyüce

İYİ Parti Milletvekili Ayyüce Türkeş, TBMM Genel Kurulu’nda kürtçe ile ilgili yaptığı açıklamalar nedeniyle “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamasıyla yargıya taşındı. Avukat Bişar Abdi Alinak, Türkeş’in ifadelerinin kürtçeyi ve Kürt halkını yok saydığını belirterek suç duyurusunda bulundu.

İyi Partili isme Kürtçeyle ilgili açıklamaları nedeniyle suç duyurusu açıldı
İyi Partili isme Kürtçeyle ilgili açıklamaları nedeniyle suç duyurusu açıldı

TBMM’DEKİ SÖZLERİ TEPKİ ÇEKTİ

Ayyüce Türkeş, Meclis’te yaptığı konuşmada Osmanlıca’nın Türkçe, Arapça ve Farsçadan oluştuğunu ifade ederek, “Kürt dediğimiz kardeşlerimizin konuştukları dil, bilimsel araştırmalara göre bu üç dilden türemiş bir diyalekttir ve 8 bin 200 kelime olarak tespit edilmiştir” dedi. Bu sözler, başta DEM Parti olmak üzere birçok kesimden tepki aldı.

İyi Partili isme Kürtçeyle ilgili açıklamaları nedeniyle suç duyurusu açıldı
İyi Partili isme Kürtçeyle ilgili açıklamaları nedeniyle suç duyurusu açıldı

KÜRTÇEYİ YOK SAYAN BİR ANLAYIŞ

Avukat Bişar Abdi Alinak, Türkeş’in açıklamalarının Kürt halkının kimliğini ve dilini küçümsediğini belirterek, “Kürtçe, Hint-Avrupa dil ailesine mensup, 918 bin 123 kelimelik zengin bir dil hazinesine sahiptir. Türkeş’in sözleri, bir halkın varlığını yok sayan üstenci bir bakış açısını yansıtmaktadır” ifadelerini kullandı.

“YOK SAYMAKTR”

Alinak, suç duyurusu dilekçesinde, Türkeş’in açıklamalarını sert bir şekilde eleştirerek, “Bu tür düşünceler, tarihimizde eşi benzeri görülmemiş katliamlara yol açmış, coğrafyamızın tarihine kara bir leke olarak geçmiştir” dedi. Ayrıca Kürtçenin dünya dilleri arasında sekizinci sırada yer aldığına dikkat çekti. Dilekçede, Türkeş’in Kürtçenin kelime haznesini 8 bin 200 kelimeyle sınırlı göstermesinin, Kürt halkını ve dilini yok saymak anlamına geldiği savunuldu. “Bugün milyonlarca Kürt, bu dili günlük yaşamında aktif olarak kullanmaktadır. Bu ifadeler, bir halkın kimliğini küçümsemektir” denildi.