Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

KOTO’da kentsel dönüşüm masaya yatırıldı

Kocaeli Ticaret Odası, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi işbirliğiyle, “Depreme Dirençli Kentler ve Sismik İzolasyon Uygulaması Bilgilendirme Semineri” düzenlendi. İlimizin kentsel dönüşüm sürecine dair önemli konuların ele alındığı seminere, Eskişehir Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Gökhan Özdemir konuk konuşmacı olarak katıldı.

Kocaeli Ticaret Odası, Kocaeli

Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Çuhadar ve KOTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mikail Kayacı’nın ev sahipliğinde gerçekleşen seminere; Kocaeli Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mücahit Opan, Dr. Öğr. Üyesi Hilal Meydanlı Atalay, Dr. Öğr. Üyesi Serkan Engin, Dr. Öğr. Üyesi Onur Öztürk, Dr. Öğr. Üyesi Necmi Cemal Özdemir, Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş ve Kocaeli Ticaret Odası’nın 1, 2, 3, 6 ve 25. meslek komitelerinin üyeleri katıldı.

KOTO'da kentsel dönüşüm masaya yatırıldı

“DEPREME DİRENÇLİ KENTLER OLUŞTURMALIYIZ”

Toplantının moderatörlüğünü üstlenen KOTO Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Çuhadar, açılış konuşmasında kentsel dönüşümün önemine değinerek şu ifadeleri kullandı:
Kocaeli özelinde depreme dirençli kentler oluşturmak artık bir zorunluluk. 1999 Kocaeli Depremi, Düzce Depremi ve son olarak Maraş Depremleri, bize dirençli kentler oluşturmadığımız sürece risk altında olduğumuzu gösterdi. 1999 öncesi yapılardan kurtulmamız gerekiyor. Ancak mevcut imar planları, 7-8 katlı binaların 4 kata düşürülmesini öngörüyor. Bu, teknik ve sosyal açıdan mümkün değil. Daha yüksek katlı binalar yaparak, bilim ve sanat kurallarına uygun şekilde dirençli kentler oluşturmalıyız. Eğer bu dönüşümü gerçekleştirmezsek, enkaz altında daha fazla yoğunlukla karşılaşacağız.”

KOTO'da kentsel dönüşüm masaya yatırıldı

“235 BİN YAPIYI İNCELEDİK, RİSK HARİTASI ÇIKARDIK”

Kocaeli Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mücahit Opan, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile yapılan yapı envanter çalışmaları hakkında bilgi verdi:
“2007 öncesi yapılan tüm yapıları değerlendirdik ve toplamda 235 bin yapıyı inceledik. Bu çalışmalar sonucunda kentsel dönüşüm ve afet yönetimine ışık tutacak kapsamlı risk haritaları oluşturduk. Kentsel dönüşümün kent merkezlerinde ve ada bazlı yapılması gerektiği belirlendi. Daha yüksek katlı yapıların yapılması durumunda sismik izolatörlerin kullanılması öneriliyor.”

KOTO'da kentsel dönüşüm masaya yatırıldı

“TÜRKİYE’DE SİSMİK İZOLASYON KONUSUNDA EKSİKLİKLER VAR”

Seminerin konuk konuşmacısı Prof. Dr. Gökhan Özdemir, sismik izolasyonun önemine dikkat çekerek, “Türkiye’de sismik izolasyon konusunda birçok eksiklik bulunuyor. Bu alandaki açıkların kapatılması için çalışmalar yürütüyoruz. Sismik izolasyonlu yapıların tasarımı üzerine yurt dışında eğitim aldım ve bu bilgileri Türkiye’ye taşıyarak gerekli otoritelerle paylaştım. Şu anda bu testlerin yapılabileceği bir laboratuvar kurduk” dedi.

KOTO'da kentsel dönüşüm masaya yatırıldı

KAPSAMLI BİLGİLENDİRME YAPILDI

Prof. Dr. Özdemir, sunumunda şu konulara değindi:

Geçmiş depremler ve deprem şartnamelerinin tarihsel gelişimi,

Türkiye’nin deprem tehlike haritası,

Deprem sonrası mali kayıpların analizi,

Depreme dayanıklı tasarım seçenekleri,

Sismik izolasyon yöntemi ve uygulamaları,

Kocaeli’deki sismik izolatörlü yapılar.