Kısa Dalga yazarı Mehmet Çetingüleç, “Gazze’den sonra sıra Kıbrıs’ta mı?” başlıklı yazısında, Gazze’de yaşananların ekonomik boyutuna dikkat çekerek, bölgedeki doğalgaz yataklarının büyük enerji savaşlarının merkezinde olduğunu belirtti. Çetingüleç, Doğu Akdeniz’deki gaz ve petrol rezervlerinin değerinin 1,5 – 2 trilyon dolar civarında olduğunu ifade ederek, bu nedenle ABD ve Avrupa’nın bölgeye askeri yığınak yaptığını vurguladı.
KIBRIS’TAKİ GERİLİM
Yazısında, Kıbrıs’ın çevresinin de gaz yataklarıyla dolu olduğunu hatırlatan Çetingüleç, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın bu kaynakları çıkarmak istediğini ancak Türkiye’nin engellediğini belirtti. İtalyan Eni şirketinin bu nedenle sondaj faaliyetlerinden çekildiğini ancak her an geri dönebileceğini söyleyen Çetingüleç, Avrupa’nın Rusya’ya olan enerji bağımlılığı nedeniyle yeni kaynaklar aradığını ve bu yüzden askeri yığınak yapıldığını ifade etti.
ASKERİ YIĞINAK VE GERİLİM
Çetingüleç, İngiltere ve ABD’nin Kıbrıs’a askeri yığınak yaptığını ve Rum erkeklerine silah dağıtıldığını belirterek, Yunanistan’ın Kıbrıs’ta deniz üssü inşa etme kararını hatırlattı. “Kıbrıs yakın gelecekte ısınacak” diyen Çetingüleç, Türkiye’nin Kıbrıs Türklerinin bağımsızlığını tehlikeye atacak bir anlaşmaya zorlanabileceğini ve Türk askerinin Kıbrıs’tan çekilmesinin istenebileceğini öne sürdü.
TÜRKİYE VE BÖLGESEL DENGELER
Türkiye’nin ekonomik krizde olmasının Avrupa ve ABD için fırsat oluşturduğunu belirten Çetingüleç, Türkiye’nin pazarlık gücünün zayıfladığını ve bu nedenle sıkıntılı günlerin beklediğini söyledi. Çetingüleç, Kıbrıs’ın stratejik önemine dikkat çekerek, Türkiye’nin bu senaryolara karşı hazırlıklı olup olmadığını sorguladı ve Doğu Akdeniz’deki askeri yığınağa nasıl yanıt verileceğini merak ettiğini belirtti.