Türkiye’den Avrupa Birliği ülkelerine gönderilen gıda ürünlerinde sağlık riskleri tespit edilmesi, bir kez daha gündeme geldi. Son olarak, Finlandiya’ya gönderilen kimyonda “Salmonella sp.” bakterisine rastlanması, ciddi bir gıda güvenliği sorununu ortaya koydu.
SALMONELLA TESPİT EDİLEN KİMYONLAR PİYASADAN TOPLATILIYOR
Avrupa Birliği’nin Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF), 9 Aralık’ta yayımladığı bildiride, Türkiye’den gelen kimyonlarda ciddi sağlık riski taşıyan Salmonella bakterisinin bulunduğunu duyurdu. Finlandiya, bu ürünleri piyasadan toplatma kararı aldı ve durumu ‘ciddi’ koduyla değerlendirdi.
KURU İNCİR VE NARDA DA ZARARLI MADDELER BULUNDU
Geçmişte de Türkiye’den Avrupa’ya gönderilen bazı gıda ürünlerinde tehlikeli maddeler tespit edilmişti. İtalya ve Bulgaristan’a gönderilen kuru incirlerde kanserojen etkisi olan Aflatoksin B1 bulunurken, Bulgaristan’a ihraç edilen narlar yüksek miktarda pestisit içeriyordu. Ayrıca, Almanya’ya gönderilen kuru incirlerde Okratoksin A gibi toksik maddelere rastlanmıştı.
SALMONELLA BAKTERİSİ NEDİR?
Salmonella, genellikle kirli su veya gıda yoluyla bulaşan ve bağırsaklarda enfeksiyona neden olan bir bakteridir. Gıda güvenliği uzmanları, bu tür mikroorganizmaların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
KAYNAK: SÖZCÜ



