Yüksek enflasyon nedeniyle yatırımcılar, paralarının değerini korumak ve kazanç sağlamak amacıyla riskli de olsa kripto paralara yöneliyor. Ancak, kripto para piyasasında yer alan birçok küçük şirket, topladıkları büyük miktardaki parayı etkili bir şekilde yönetemediği için ciddi mağduriyetlere yol açıyor; bunlardan biri de Bitay oldu.
Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) yayımladığı son verilere göre, Türkiye’de faaliyet gösteren 80 kripto para borsası bulunuyor. Bu borsaların en tanınmışları, futbol kulüplerine sponsor olabilecek kadar büyük ve kurumsal hale gelmişken, diğerleri de bu pazardan pay kapma çabası içinde. Ancak, bu küçük borsaların çoğu, yatırımcıların güvenini sarsan sorunlar yaşıyor.
BİTAY’DA MAĞDURİYETLER ARTIYOR
Bitay.com, şu sıralar birçok mağdur bırakan bir şirket olarak dikkat çekiyor. Bir mağdur, 15 Mayıs’ta 69 bin lirasını çekmek istemiş, o tarihten bu yana beklemekte. Bir başka kullanıcı ise Nisan ayında parasını çekmeye çalışmış, ancak şirket hala ödeme yapmamış durumda. Mağdurlar arasında psikolojik sorunlar yaşayan ve intihar girişiminde bulunanlar da var; bu durum, 2021’deki Thodex vurgununa benzer bir kriz yaşandığını gösteriyor.
KRİZ ÇÖZÜLMEDİ
Bitay, başlangıçta bir altyapı çalışması yürüttüğünü ve bu çalışmanın ağustos ayında tamamlanacağını duyurmuştu. Ancak, aylar geçmesine rağmen sorunlar devam ediyor ve şirket, mağdurları sürekli “bugün ödeyeceğiz, yarın ödeyeceğiz” diyerek oyalıyor.
DOLANDIRICILAR ARTIK PUSUDA
Kripto para piyasası, Türkiye’nin yetişkin nüfusunun yüzde 16’sının yatırım yaptığı ve milyarlarca dolarlık bir hacme sahip. Bu durum, dolandırıcıların da ilgisini çekiyor. Düşük sermaye ile kurulan ve genellikle birkaç çalışanı olan şirketler, mağduriyetlere neden oluyor. Piyasayı düzenleyen yasalar ve genelgeler mevcut olsa da, uzmanlar denetimlerin daha da sıkılaştırılması gerektiğini savunuyor.
KAYNAK: SONDAKİKA.COM