Uzmanlar, bu yarığın büyümeye devam ettiğini ve bölgedeki jeolojik süreçler üzerinde ciddi etkiler yaratabileceğini belirtiyor. Araştırmanın baş yazarı Dr. Renas Koshnaw, “Bu levha, bölgeyi aşağı çekerek daha fazla tortu birikimi için yer açıyor. Yarık, Türkiye’den Irak’a doğru bir takvim yaprağının kopması gibi yayılıyor” ifadelerini kullandı.
Almanya merkezli merkur.de sitesinde yer alan habere göre, Göttingen Üniversitesi’nden uluslararası bir araştırma ekibi, bu yarığın yer kabuğunun derinliklerinde meydana gelen tektonik hareketlerin bir sonucu olduğunu düşünüyor. Zagros Dağları’nın altında yer alan ağır okyanusal levhanın, yer kabuğunu aşağı çekerek derin ve tortu dolu bir çöküntü oluşturduğu ifade ediliyor. Bu bulgunun, dünyanın derinliklerindeki jeolojik süreçlerin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunabileceği belirtiliyor.
TÜRKİYE’DEN IRAK’A YAYILIYOR
Araştırmanın baş yazarı Dr. Koshnaw, yaptığı açıklamada, “Bu levha, bölgeyi aşağı çekmeye devam ediyor. Ancak Türkiye’ye doğru bu çöküntü çok daha sığ hale geliyor. Bu durum, o bölgede okyanus levhasının koptuğunu ve çekim gücünün azaldığını gösteriyor. Yarık, Türkiye’den Irak’a doğru takvimden bir yaprağın kopması gibi yayılıyor” dedi.
DEPREM RİSKLERİ
Araştırmacılar, bu tür jeolojik süreçlerin yalnızca dağların ağırlığından kaynaklanmadığını, çok daha karmaşık ve büyük olduğunu vurguluyor. Haberde, bu modellerin deprem risklerinin değerlendirilmesi ve maden yataklarının aranması gibi konularda önemli bilgiler sağlayabileceği ifade edildi. Türkiye’nin sık sık şiddetli depremlerle karşı karşıya kalması nedeniyle, bu tür süreçlerin daha iyi anlaşılmasının gelecekteki risklerin öngörülmesine katkı sağlayacağına dikkat çekildi.
UYARIDA BULUNMUŞTU
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür de geçtiğimiz günlerde Bitlis-Zagros fay hattına dikkat çekmişti. Diyarbakır’da düzenlenen “Deprem Dirençli Kentler” Sempozyumu’nda konuşan Görür, bu fay hattında meydana gelebilecek bir depremin Diyarbakır ve çevresinde büyük bir felakete yol açabileceğini belirterek, şehirlerin deprem dirençli hale getirilmesi gerektiğini vurgulamıştı. Türkiye’nin güneydoğusundan başlayarak Irak ve İran’a kadar uzanan bu yarık, jeolojik açıdan büyük bir tehdit oluşturuyor. Uzmanlar, bölgedeki tektonik hareketlerin daha yakından takip edilmesi gerektiğini belirterek, bu tür keşiflerin depremler ve yer kabuğu hareketleri konusunda önemli ipuçları sunduğunu söylüyor.