Arama
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Elektrik faturaları yine yükselebilir: Uzmanlardan zam uyarısı

    Elektriğe yıl sonuna kadar yeni zam gelip gelmeyeceğine yönelik soru işaretleri sürerken Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl konuya ilişkin açıklamada bulundu

    Elektriğe yıl sonuna kadar

    Temmuz ayında elektrik fiyatlarına yapılan yüzde 38’lik artışın ardından, yeni bir zam yapılıp yapılmayacağına dair belirsizlikler devam ediyor. Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, CNBC-e’de katıldığı bir programda, yıl sonuna kadar zam ihtimaline ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

    SÜBVANSİYONLARIN HAZİNEYE YÜKÜ

    Bayçöl, Eylül 2022’den bu yana konut abonelerine elektrik ve doğalgaz zammı yapılmadığını, ancak temmuz ve ağustos aylarında zorunlu fiyat artışlarının gerçekleştiğini belirtti. Hane halkı tüketiminin büyük ölçüde devlet tarafından sübvanse edildiğini ifade ederek, elektrikte yüzde 70-75, doğalgazda ise yüzde 50’nin üzerinde sübvansiyon uygulandığını söyledi. Bu sübvansiyonların hazineye 5 ila 10 milyar dolarlık bir yük getirdiğini ve bu yükün yönetilmesinin zor bir denklem olduğunu dile getirdi.

    ZAM İHTİYACI VE GELECEK PLANLARI

    Enflasyonu artırmadan bu yükün topluma yansıtılmaya çalışıldığını belirten Bayçöl, zam ihtiyacının bulunduğunu ancak yıl sonuna kadar yeni bir fiyat artışının öngörülüp öngörülemeyeceği konusunda net bir şey söylemenin zor olduğunu vurguladı. Ayrıca, sübvansiyonların kademeli olarak azaltılacağına dair sinyallerin Orta Vadeli Program’da (OVP) verildiğini hatırlattı.

    GEÇMİŞ ZAM DETAYLARI

    Bayçöl, “Yıl sonuna kadar zam olur mu kestirmek zor. Ancak zam ihtiyacının olduğunu söyleyebilirim. Elektrikte meskende yüzde 70 seviyesinde sübvansiyon var ve tüm sistemde yüzde 50 sübvansiyon uygulanıyor. Kademeli olarak sübvansiyonlu dünyadan çıkacağız, OVP’de bunun sinyalleri veriliyor,” diye ekledi. 1 Temmuz’da yapılan zamla birlikte, 100 kilowatt elektrik tüketen bir hanenin faturası yüzde 38 artarak 207,33 TL’ye yükselmişti.

    KAYNAK: SÖZCÜ