Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

E-Ticaret firmalarına ceza yağdı

Ticaret Bakanlığı, son 6 ayda e-ticaret sektöründe yürüttüğü denetimlerde tüketici haklarını ihlal eden 67 firmaya toplam 93 milyon TL idari para cezası uyguladı. Denetimler, özellikle cayma hakkı ve bedel iadesi ihlallerine yoğunlaştı.

Ticaret Bakanlığı, son 6 ayda e-ticaret sektöründe yürüttüğü denetimlerde tüketici

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte tüketicilerin çevrimiçi alışverişe yönelmesi, e-ticaretin hızla büyümesine neden olurken, Ticaret Bakanlığı da bu alandaki denetimlerini sıklaştırdı. Bakanlık, tüketicilerin en temel hakkı olan cayma hakkı başta olmak üzere, sipariş öncesi bilgilendirme ve sözleşme ifasına ilişkin yükümlülüklere uymayan firmalara yönelik yoğun inceleme ve denetimler gerçekleştirdi.

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, tüketicilerin mağduriyet yaşamaması adına 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği kapsamında yapılan denetimlerde, özellikle bedel iadesinin hiç yapılmaması ya da yasal süresinde gerçekleştirilmemesi gibi ihlallere odaklanıldığı belirtildi.

E-Ticaret firmalarına ceza yağdı
E-Ticaret firmalarına ceza yağdı

19 FİRMA HAKKINDA İNCELEME DEVAM EDİYOR

Bu kapsamda, 2024 yılı Ekim ayında başlatılan ve aynı yıl içinde tamamlanan denetimlerde 18 firmaya toplam 40,3 milyon TL, 2025’in ilk üç ayında yapılan denetimlerde ise 49 firmaya toplam 53,4 milyon TL idari para cezası kesildi. Halihazırda 19 firma hakkında incelemeler devam ediyor. Özellikle kampanya dönemlerinde siparişlerin stok gerekçesiyle iptal edilmesi, tüketiciye bedel iadesinin zamanında yapılmaması ve böylece tüketicinin indirimli fiyattan ürüne ulaşma hakkını kaybetmesi gibi durumlara karşı yasal düzenlemelerin devreye alındığı vurgulandı. Ticaret Bakanlığı, değişen alışveriş alışkanlıklarına uyumlu olarak tüketici haklarının korunması ve adil rekabetin sağlanması için denetimlerin etkin, yoğun ve yaygın şekilde sürdürüleceğini belirtti.

E-Ticaret firmalarına ceza yağdı
E-Ticaret firmalarına ceza yağdı

Kaynak :karar