BERAT KANDİLİ NEDİR?
Berat Kandili, İslam dininde kutsal kabul edilen gecelerden biridir. Bu özel gece, Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan geceye denk gelir. Osmanlı İmparatorluğu’nda II. Selim döneminde minarelerde kandil yakılmaya başlanmasıyla “kandil” adını almıştır.
BERAT NE ANLAMA GELİR?
Arapça kökenli bir kelime olan “Berat” (Berâet), “temize çıkma” anlamına gelir. İslam inancına göre bu gece, bereketli ve feyizli bir gece olarak kabul edilir. Günahların affedildiği ve kulların temize çıkarıldığı bu geceye, aynı zamanda “Rahmet Gecesi” de denir.
PEYGAMBERİMİZİN HADİSİ
Bu gecenin faziletiyle ilgili olarak İslam Peygamberi Hz. Muhammed şöyle buyurmuştur:
“Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah-u Teâlâ, o andan fecir oluncaya kadar: ‘Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim.’ buyurur.” (İbn Mâce)
KUR’AN-I KERİM VE BERAT GECESİ
Berat gecesi, Kur’an-ı Kerim’in Levh-i Mahfûz’dan Dünya semasına toptan indirildiği gece olarak da bilinir. Bu olaya “inzâl” denir. Aynı zamanda Kadir Gecesi’nde Kur’an’ın Peygamberimize ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanması ise “tenzîl” olarak adlandırılır.
İBADET VE MANEVİYAT
Müslümanlar bu geceyi ibadetle geçirmenin büyük sevap ve feyiz getirdiğine inanır. Namaz kılmak, Kur’an okumak ve dua etmek, Berat Kandili’nde en çok yapılan ibadetler arasında yer alır. Bu gece, Allah’ın rahmet ve mağfiretine ulaşmak için önemli bir fırsat olarak görülür.