Şahbaz vatandaşın vergi yükü artarken, şirketlerin vergi borçlarının silinmesi ve denetim dışı kalmasına ilişkin açıklama gerçekleştirdi.
Açıklamanın tamamı: Türkiye’de vergi mükelleflerinin yüzde 98’i denetim dışı Hep söyledik, bir kez daha söylüyoruz: AKP iktidarları ve Tek Adam yönetimi işçi/emekçi düşmanı sermaye hükümetidir. Tüm uygulamalarında olduğu gibi vergi konusunda da bu gerçekliği göstermekten geri durmamaktadırlar. Şirketlerin Yüzde 98’inin denetlenmediği bir denetime denetim denir mi?
Son olarak, Maliye Bakanı Şimşek’in servet sahiplerinin vergi ödememesine tepkiler üzerine ilan ettiği “vergi denetimi seferberliğinden koca bir hiç çıktı. Adeta dağ fare doğurdu. Türkiye’de 3.7 milyon vergi mükellefinin yüzde 98’i vergi denetimi dışında kaldı. Denetlenen dilim içerisinde yıllık geliri 6 milyonun üzerinde olan mükelleflerin ise yüzde 79’ununvergi denetiminden geçemediği görüldü. Sınırlı bir denetim bile gerçekleri görmemize yetiyor. Vergi denetimi yapmak ile görevli Vergi Denetim Kurulu;

EMEKÇİLERİN TOPLANAN VERGİLERİNE NE OLDU
65 bini büyük, 784 bini orta 2.9 milyonu küçük ölçekte olmak üzere toplam 3.7 milyon vergi mükellefinden sorumlu tutuldu. Denetim süresinin sonunda görüldü ki; Büyük mükelleflerin sadece yüzde 10.9’u, toplam mükelleflerin ise yüzde 2’si denetlenebildi. Geliri 65 milyon liradan fazla mükelleflerde denetim oranı yüzde 19.54’te kaldı. Vergi yükü bordroluların sırtında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Yeni vergi paketini ‘çok kazanandan çok, az kazanandan az’ vergi alınması ilkesiyle hazırladıklarını belirtmişti.
Rakamlar bakanı bir kez daha yalanlamaktadır. Şirketler vergi kaçırırken, yük ise yine, ücret ve maaşları daha ele geçmeden vergi kesintisine uğrayan işçi ve emekçilerin sırtında kalmaya devam ediyor. 2024 yılında bordro mahkumu emekçilerden 1 trilyon 400 milyar lira vergi tahsil edildiğini biliyoruz. Tahsil edilen 1 trilyon 450 milyar liralık ÖTV ile 922 milyar liralık KDV’nin en az yüzde 80’i yani 1 trilyon 900 milyar TL de yine emekçilerin cebinden çıktı.
Peki, emekçilerden toplanan bu vergilere ne oldu?

Olan şu:
• Muafiyet, istisna, teşvik gibi adlarla sermayeden alınmayacak verginin toplamı 3 trilyon liranın üzerinde.
• Vergi kaçırmak yetmemiş gibi toplanan vergiler de şirketlere kıyak olarak şöyle akıyor: 536 milyar TL’lik yatırım teşviki; 877 milyar lira istihdamın teşviki için prim desteği; 147 milyar lira ARGE, yenilik ve tasarım faaliyetlerinin teşviki; 817 milyar TL yatırım ortaklıkları ve fonları aracılığıyla yatırımların artırılması teşviki; altyapı, enerji, ulaştırma ve diğer kalemler için ise 169 milyar TL…
Emek partisi olarak adil bir vergi düzeni için tüm emekçileri mücadeleye çağırıyoruz. Göstermelik denetimlerle sermayeye aktarılan vergilerin gözden kaçırılmasına müsaade etmeyelim.
Sermaye gelirleri denetim altına alınarak, gerçek anlamda çok kazandan çok, az kazanandan az vergi alınmalıdır.
Vergiler Sermayeye değil emekçiye ve dar gelirlilere aktarılmalıdır. Temel tüketim mallarından ve hizmetlerinden alınan KDV ve ÖTV başta olmak üzere her türlü dolaylı vergi kaldırılmalıdır.