İstanbul’da düzenlenen operasyon kapsamında, aralarında Kartal ve Ataşehir Belediye Başkan Yardımcıları ile Tuzla, Fatih, Adalar, Şişli ve Beyoğlu belediye meclis üyelerinin de bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma, terör örgütü bağlantıları iddiasıyla dikkat çekiyor.

GÖZALTI KARARLARI VE SORUŞTURMANIN DETAYLARI
Başsavcılık tarafından yapılan açıklamada, “Kent Uzlaşısı” adı verilen bir strateji çerçevesinde terör örgütü PKK/KCK tarafından yönlendirildiği iddia edilen bir yapılanmanın deşifre edildiği belirtildi. Soruşturma kapsamında, ilgili belediye yetkililerinin bu strateji çerçevesinde seçilerek göreve getirildiği ve yerel yönetimlerde etkili olmalarının sağlandığı ileri sürüldü.
Operasyon kapsamında gözaltına alınan isimler arasında Kartal Belediye Başkan Yardımcısı C.Y., Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı L.G., Fatih Belediye Meclis Üyesi G.A., Tuzla Belediye Meclis Üyesi H.Ö., Adalar Belediye Meclis Üyesi N.A., Şişli Belediye Meclis Üyesi S.G. ve Beyoğlu Belediye Meclis Üyesi T.Ş. bulunuyor. Ayrıca, Beyoğlu Belediyesi ile bağlantılı bir sivil şahıs da gözaltına alındı.

BAŞSAVCILIK AÇIKLAMASI
Başsavcılık tarafından yapılan açıklamada, “Kent Uzlaşısı” stratejisinin terör örgütü tarafından geliştirildiği ve bu strateji ile bazı belediyelerde yerel yönetimlerde söz hakkı elde edilmesinin amaçlandığı ifade edildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bu strateji kapsamında, Türkiye’nin batı illerinde farklı kesimlerle diyalog ve ittifak zemini arayışına girildiği, bu çerçevede belediye meclislerinde kontenjan elde edilmesi ve yerel yönetimlerde söz sahibi olunmasının hedeflendiği anlaşılmıştır.”

OPERASYONUN İLK DEĞİL
Bu operasyon, CHP’li belediyelere yönelik ilk müdahale değil. Daha önce Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, “terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla tutuklanmış; Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ise “ihaleye fesat karıştırma” ve “haksız mal edinme” suçlamalarıyla yargılanmıştı. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel hakkında da “görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla iddianame hazırlanmıştı.
