Arama
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Türkiye’de çalışma günleri ve emeklilik sistemi yeniden şekilleniyor

    Meclis yeni yasama dönemine yoğun gündem ile başlayacak. Emekli maaşı, kamuda esnek çalışma, 3600 ek gösterge, ev hanımlarına emeklilik, SGK-Bağkur prim eşitliği başta olmak üzere milyonların hayatını değiştirecek bir çok düzenleme olacak

    Meclis yeni yasama dönemine

    Türkiye Büyük Millet Meclisi, yılın son çeyreğinde yeni yasama dönemine başlayacak ve gündeminde milyonlarca vatandaşı ilgilendiren önemli sosyal reformlar yer alacak. Sabah Gazetesinde yer alan habere göre, hükümet tarafından hazırlıkları süren ve bazıları Orta Vadeli Program’da da bulunan bu reformlar, yasal düzenlemelerle hayata geçirilecek. İşte yeni dönemde gündeme gelmesi beklenen değişiklikler:

    1. Emekli Maaşı Sistemi: Milyonlarca emekli ve çalışanı ilgilendiren bu reform ile emekli maaş bağlama formülleri yeniden düzenlenecek. Karmaşık olan sistem sadeleştirilecek ve prime esas kazançların yanı sıra çalışma gün sayısının etkisi artırılacak. Böylece, çalışanların sistemde daha uzun süre kalmaları teşvik edilecek.
    2. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES): Çalışanlar için ikinci bir emekli maaşı imkanı sağlayacak olan TES, yılın son çeyreğinde uygulamaya konulacak. Bu sistemle, çalışanlar Sosyal Güvenlik Kurumu dışında BES aracılığıyla ek bir emekli maaşı veya toplu para alma fırsatına sahip olacak.
    3. SSK ve Bağ-Kur Prim Eşitliği: Küçük esnaf için düşünülen bu sistemle Bağ-Kur prim gün sayısı, SSK prim gün sayısına eşitlenerek 7200 güne düşürülecek. Böylece küçük esnaf, 9 bin gün yerine 1800 gün daha az prim ödeyerek 5 yıl daha erken emekli olabilecek.
    4. Emekli Maaşı Düşüşüne Önlem: Emekli maaşlarındaki düşüş sorununu önlemek amacıyla, güncelleme katsayısına dayalı bir çalışma yapılması planlanıyor. Bu düzenleme, enflasyon ve büyüme oranlarına göre hesaplanan katsayının 2024’te daha yüksek çıkması nedeniyle ortaya çıkan maaş farklarını gidermeyi hedefliyor.
    5. Çalışma Günlerinin Değişimi: Dünyada tartışılan çalışma günlerinin azaltılması konusu Türkiye’de de gündemde. Özel sektörde haftalık 45 saat olan çalışma süresinin 35 veya 40 saate düşürülmesi planlanıyor.
    6. 3600 Ek Gösterge: Kamu çalışanlarını ilgilendiren bu düzenleme ile 1. dereceye ulaşan tüm memurlar otomatik olarak 3600 ek göstergeye yükseltilecek. Böylece unvanlar arasındaki ek gösterge farklılıkları ortadan kalkacak.
    7. Kadınlara Sosyal Güvence ve Emeklilik: Ev kadınlarına sosyal güvence ve emeklilik hakkı tanınacak. Aile Koruma Paketi kapsamında, isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak. Ayrıca, kadınlara çocuk sayısına göre yıpranma hakkı ve yaş şartında indirim gibi avantajlar sağlanacak.
    8. Kamuya Esnek Çalışma Gelecek: Özel sektörde çalışma saatlerinin düşürülmesinin dışında başta kamu olmak üzere esnek çalışma modelleri de devreye alınacak. Yine OVP‘de yer alan bu çalışma ile memurlar esnek mesai saatleri kullanabilecek, uygun alanlarda uzaktan evden çalışma yöntemleri de kullanılabilecek.

    Bu reformlar, Türkiye’de sosyal güvenlik ve çalışma hayatında önemli değişiklikler getirmeyi amaçlıyor ve milyonlarca vatandaşı doğrudan etkileyecek.

    Reklamı Geç