AK Partili Ömer Çelik, Demokratik Eylem ve Mücadele Partisi (DEM Parti) İmralı heyetinin ziyareti sonrası sürece dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Çelik, ziyaret trafiğinin tamamlandığını belirterek, bundan sonraki beklentilerinin terör örgütünün tasfiye edilmesi yönünde bir çağrının yapılması olduğunu ifade etti.
SÜRECİN ARKA PLANI
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısıyla başlayan ve terörün tamamen bitirilmesini amaçlayan süreç kapsamında, DEM Parti İmralı heyeti geçtiğimiz günlerde ikinci kez terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan ile görüştü. Ziyaret sonrası kapsamlı bir açıklamanın yapılmaması çeşitli tartışmalara neden olurken, AK Parti kanadından süreçle ilgili kritik açıklamalar geldi.
“ZİYARET TRAFİĞİ TAMAMLANDI, SIRA TERÖR ÖRGÜTÜNÜN TASFİYESİNDE”
AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı sonrası konuşan Ömer Çelik, ziyarete ilişkin sürecin tamamlandığını ve bundan sonraki adımın terör örgütünün silah bırakması yönünde bir çağrı olduğunu vurguladı. Çelik, “Ziyaret trafiği tamamlandı. Bundan sonra beklenen, terör örgütünün tasfiye edilmesiyle ilgili çağrının ortaya çıkmasıdır. Ziyaret eden heyet, kendi görüşlerini açık bir şekilde ifade etti. Biz de geçmiş dönemdeki çalışmalar ve bu döneme nasıl baktığımızla ilgili tutumumuzu ortaya koyduk. Gelinen nokta, terör örgütünün kendini tasfiye etmesi ve silah bırakmasıyla ilgili çağrıyı kapsıyor” dedi.
“SÜREÇ, TAVİZ VEYA PAZARLIK DEĞİL”
Çelik, sürecin devletin temel niteliklerinden taviz verilecek bir pazarlık süreci olmadığının altını çizerek, “Bu, herhangi bir şekilde al-ver veya pazarlık süreci değil. Devletin temel niteliklerinden taviz verilecek bir süreç değildir. Zaman zaman bazı siyasilerin yaptığı açıklamalar yanlış yaklaşımlardır” ifadelerini kullandı.
“TERÖR ÖRGÜTLERİ TAŞINAMAZ YÜK HALİNE GELDİ”
Ortadoğu’daki terör yapılarının durumuna da değinen Çelik, şunları söyledi:
“Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Bahçeli, terörsüz bir Türkiye hedefinden bahsettiler. Ortadoğu’daki gelişmelere baktığımızda, terör örgütleri üzerinden hareket eden ve ‘Ben Kürtlerin hakkını savunuyorum’ diyen yapılara baktığımızda, PKK, PYD, YPG gibi birçok isimle faaliyet gösterdiklerini görüyoruz. Bunlar Suriye’de DEAŞ’a hapishane bekçiliği yapıyorlar. Hapishane bekçiliği yapmakla Kürtlere hizmet etmenin ne alakası var? Gerçeklere baktığımızda, terör örgütü Batılı bazı ülkeler adına DEAŞ bekçiliği yapıyor.”
Çelik, terör örgütlerinin artık taşınamaz bir yük haline geldiğini belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Bahçeli’nin açıklamalarına iyi bakıldığında, bu örgütlerin emperyalizm adına hareket ettiği görülüyor. Bütün bu kötücül denklemden çıkarmak gibi bir çaba var. Bu terör örgütleri, baştan beri bizim açımızdan gayrimeşru ve hedefti. Ancak bunlara çeşitli şekillerde mazeret bulmaya çalışanlar açısından da artık tamamen taşınamaz bir yük haline gelmiştir” dedi.
“TERÖRSÜZ TÜRKİYE HEDEFİ”
Çelik, terörün tamamen sonlandırılmasının ülkenin en önemli hedeflerinden biri olduğunu vurgulayarak, “Türkiye’nin terörle mücadelesi kararlılıkla devam edecektir. Hiçbir terör örgütüne müsamaha gösterilmeyecek, milletimizin huzur ve güvenliği sağlanacaktır” ifadelerini kullandı.