Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, işlettiği 23 atık su arıtma tesisi ile 2024 yılında toplam 172,7 milyon metreküp atık suyu arıtarak çevreye zarar vermeden doğaya deşarj etti. Ayrıca, arıtma sürecinde oluşan 101 bin ton atık su çamuru bertaraf edilerek çevre kirliliğinin önüne geçildi.
“BİR DAMLA SU BİLE ARITILMADAN DOĞAYA BIRAKILMIYOR”
Sanayi ve turizm kenti Kocaeli, yapılan altyapı ve çevre yatırımları sayesinde denizi, havası ve yeşil doğasıyla yaşanabilir şehirler arasında yer alıyor. Ancak küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi faktörler Marmara Denizi’ni tehdit etmeye devam ediyor. Bu kapsamda, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Tahir Büyükakın’ın “Mutlu Şehir Kocaeli” vizyonu doğrultusunda, İSU Genel Müdürlüğü, atık suyun tamamını arıtarak denize bırakmama hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor.
Türkiye’de örnek bir kurum olan İSU, %100 atık su arıtma tesisleri ile evsel atık suların tamamını arıtarak temiz bir şekilde doğaya kazandırıyor. Bu yaklaşım, Marmara Denizi’nin korunması açısından bölgedeki diğer şehirler için de önemli bir örnek teşkil ediyor.
23 ATIK SU ARITMA TESİSİ İLE %100 ARITMA
Kocaeli genelinde insan sağlığı ve çevrenin korunmasına büyük önem veren İSU Genel Müdürlüğü, şehir merkezinden kırsal alanlara kadar her noktada kanalizasyon altyapı ağlarını genişletti ve 23 adet atık su arıtma tesisi inşa etti. Bu tesislerde %73 oranında ileri biyolojik arıtma yapılırken, mevcut tesislerin tamamının ileri biyolojik seviyeye çıkarılması hedefleniyor. Bu hedefin gerçekleştirilmesiyle Kocaeli, Türkiye’de %100 ileri biyolojik arıtma yapan ilk büyükşehir olacak.
GERİ KAZANIM İLE SU KAYNAKLARINA KATKI
2024 yılında arıtılan 172,7 milyon metreküp atık suyun 17 milyon 184 bin 704 metreküpü, sanayi tesisleri ve yeşil alanların sulanmasında geri kazanım suyu olarak kullanıldı. Bu sayede, içme suyu kaynakları üzerindeki baskı azaltıldı. Geri kalan atık sular ise arıtılarak deniz ve alıcı ortamlara deşarj edildi.
“SIFIR KİRLİLİK: %100 ARITMA”
“Sıfır Kirlilik” ilkesiyle hareket eden İSU Genel Müdürlüğü, atık suyun tamamını arıtarak ve çıkan çamuru bertaraf ederek çevre kirliliğini önlemeye devam ediyor. Bu çalışmalar, Kocaeli’nin doğal güzelliklerini korumaya ve sürdürülebilir bir çevre oluşturulmasına katkı sağlıyor.