Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

EMEP Kocaeli’den su zammı tepkisi

Ekmek ve su zammına tepki gösteren EMEP İl Başkanı İlhami Şahbaz, “işçiler ve emekçiler olarak bu faturayı reddediyoruz” dedi.

Ekmek ve su zammına

Emek Partisi (EMEP) Kocaeli, ekmeğe ve suya gelen zamların ardından basın açıklaması gerçekleştirdi. EMEP İl Başkanı İlhami Şahbaz imzalı açıklamada yeni yılın ilk günleriyle zam yağmurunun başladığı ifade edildi. Açıklamada, ekmek zammının Büyükşehir Belediyesi tarafından vatandaşa yansıtılmadan sübvanse edilmesi ve Büyükşehir tarafından yapılan su zammının geri çekilmesi talep edildi.

EMEP Kocaeli'den su zammı tepkisi

“ENFLASYONA EZDİRİLİYOR”

Şahbaz tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Kocaeli Fırıncılar Odası’nın talebi ile 15 liradan satılacak olan ekmek, halkın birincil temel tüketim ürünü ve vatandaşın gider kalemini doğrudan etkiliyor. Hayat pahalılığın her geçen arttığı, iktidarın ‘halkı enflasyona ezdirmedik’ açıklamalarının aksine, emekçiler enflasyona yine yeniden ezdiriliyor.

‘YENİ ZAMLAR İÇİN DAYANAK’

Asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk zam sonrası sürekli hale gelen zam yağmuru şimdi de ekmek zammı devam ediyor. Emekçiler bu filmi her yıl yaşanmaktadırlar. Asgari ücrete yapılan sefalet zammı, kamu emekçilerine reva görülen yüzde 11’lik komik ücret artışı, yaşam koşullarında bir iyileştirme yaratmanın ötesinde yeni zamlar için dayanak olarak kullanılmaktadır.

‘EKMEĞE YILDA İKİ ZAM YAPILDI’

2024 Mayıs ayında 200 gram ekmeğin fiyatı 10 lira olarak belirlenmişti. 7 ay sonra ekmek bir kez daha zamlanarak 240 gram ekmek 15 liradan satışa sunulmaktadır. Gramajı bir düşürülüp, bir artırılan ekmeğin sürekli zamlanması gözden kaçmamalıdır. Burada bir ali cengiz oyunu oynanmaktadır. Yıl değişse de yedi ay sonra ekmeğe tekrar zam yapılması, ekmeğin yılda iki defa zamlandığı gözden kaçmamalıdır. Asgari ücretin yılda bir defa zamlandığı dönemde ekmeğe bu zam kabul edilemezdir.

‘HALKA SABIR DİLEME’

Ekmeğe yapılan zam konuşulurken, bir zam haberi de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü ( İSU)’dan geldi. İSU, 2025 yılı için su zammı oranını yüzde 44,38 olarak belirlendiğini açıkladı. AKP’nin yönetme anlayışı; yandaşa kaynak aktarma, halka sabır dileme. İki milyonu aşkın vatandaşı ilgilendiren bu zam kararları ile halkın ekmeğine ve suyuna göz dikilmesiyle geçinmek, artık daha da imkansız hâle gelmektedir. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ise olanaklarını halka değil de rant ve yandaşlara dağıtmaya devam etmektedir. 

‘YEREL YÖNETİMLERİN SORUMLULUĞU’

Emekçilerin ekonomik sorunlarına çözüm aramak, ağırlaşan yoksullukta halkın yanında yer alarak çözüm üretmek yerel yönetimlerin sorumluluğundadır. Ekmeğe yapılan bu zam yerel yönetimler tarafından rahatlıkla sübvanse edilebilme olanakları varken, Büyükşehir belediyesinde su gibi önemli bir temel tüketim maddesine zam yapması anlaşılır değildir. Büyükşehir belediye bütçesinin yeterli olduğunu da biliyoruz, yandaşlara akıttığı olanakları da biliyoruz.

İHALEYİ KİM ALDI?

Nereden mi? Temmuz 2024’te Kocaeli Büyükşehir Belediyesi araç kiralamak üzerinden düzenlenen ihaleye bakıldığında, Büyükşehir Belediyesi’nin olanaklarının nasıl yandaşlara akıtıldığı görülecektir. Kamuda tasarruf tartışmalarının olduğu bir dönemde 603 araç için yıllık kiralama bedeli olarak 308 milyon 782 bin lira ödendi. İhaleyi kazanan kim? Tuncay Nakliyat. Sahibi ise AKP Başiskele eski ilçe başkan yardımcısı Vedat Tuncay. Bu sadece bir örnektir.

‘FATURA HALKA KESİLİYOR”

Sayıştay raporlarına bakıldığında yandaş vakıflar, dernekler başta olmak üzere belediye bütçesinin nasıl peşkeş çekildiği görülecektir. AKP iktidarının yerelde de merkezi hükümette de yönetim anlayışı: yandaşa ihale, halka ise tasarruf, biraz daha sabırdır. Tek adam yönetimi krizin, yüksek enflasyonunun faturasını halka kesmeye devam etmektedir. İşçiler ve emekçiler olarak bu faturayı reddediyoruz.

‘YEREL YÖNETİMLER KARŞILAMALI’

Ekmek zammı vatandaşa yansıtılmadan Büyükşehir Belediyesi tarafından sübvanse edilmeli, yapılan su zammı ise geri çekilmelidir. Yerel yönetimler geçim zorluğu yaşayan vatandaşların temel faturalarını karşılamalı, temel ihtiyaçlarını karşılamalıdır. Biz emekçiler olarak birlik olmaz isek, biz yan yana gelmezsek fatura bizlere çokça kesilecektir. O yüzden, zamlara ve hayat pahalılığına karşı tek tek değil topyekûn bir mücadele gerekiyor”