Tarım ve Orman Bakanlığı, halk sağlığını tehdit eden gıda hilelerini tespit ederek, hile yapan firmaları kamuoyuna açıklamaya devam ediyor. Bakanlık tarafından yayımlanan son listelerde, birçok üründe insan sağlığına zararlı maddeler tespit edilirken, bazı firmaların ürünlerinde domuz eti bulunduğu belirlendi.
DOMUZ ETİ TESPİT EDİLEN FİRMALAR
İlk olarak 2 Ekim tarihli listede, Antalya Kepez’deki Merve Lokantası’nın taş kebabında domuz eti kullanıldığı ortaya çıktı. Ardından 10 Ekim’de yayımlanan listede, Türkiye genelinde tanınan Köfteci Yusuf’un et döner ve köftesinde de domuz eti bulunduğu açıklandı. 18 Ekim’de yayımlanan listede ise iki yeni firma daha ifşa edildi. Muğla Fethiye’de bir Çin restoranında dana kaburga yerine domuz eti satıldığı, Balıkesir Havran’da “Sütüven Sucukları” tarafından üretilen “Havran’lı Kasap” markalı sucuklarda da domuz eti kullanıldığı tespit edildi.
ZEYTİNYAĞI, BAL VE BİBERDE HİLE
18 Aralık’ta yayımlanan bir başka listede ise zeytinyağı, bal ve kıymalı pide gibi temel gıda maddelerinde yapılan hileler dikkat çekti. Daha önceki listelerde ise bitkisel yağ, sumak, pul biber ve tatlı toz biberde gıda boyası; aromalı gazlı içecek, macun, fındıklı cezerye ve çikolatada ise ilaç etken maddesi bulunduğu belirlenmişti.