Kamu Birliği Konfederasyonu Genel Başkanı Osman Kaya, memur maaşlarına yapılacak zam, doğum izni düzenlemeleri, sağlık çalışanlarının atamaları ve 3+1 sözleşmeli sistemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kaya, memurların mevcut ekonomik koşullarda zorlandığını belirterek, maaş artışının yeniden değerlendirme oranı olan yüzde 43,93’e yükseltilmesini ve refah payı verilmesini talep etti.
“MEMUR BU MAAŞLA GEÇİNEMEZ”
Kamu Birliği Konfederasyonu Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen Kaya, ocak ayında toplu sözleşme kaynaklı yüzde 6 zam ve enflasyon farkıyla birlikte yüzde 13 civarında bir artış beklendiğini ifade etti. Ancak bu artışın yetersiz olduğunu belirten Kaya, kira artışlarının yüzde 60’ı aştığını, elektrik faturalarının iki katına çıktığını ve vergilerde yüzde 43,93 oranında artış yaşandığını vurguladı. Kaya, “Memurlar, yoksulluk sınırının altında maaş alıyor. Talebimiz, maaş artışlarının yüzde 43,93’e çıkarılması ve memurlara refah payı verilmesidir” dedi.
DOĞUM İZNİ DÜZENLEMESİ TALEBİ
Kaya, Türkiye’de kamu çalışanlarının doğum izinlerinin dünya standartlarına göre yetersiz olduğunu dile getirerek, “Doğum sonrası ücretli izin süresi 6 ay ve üzerine çıkarılmalı, bebek 2 yaşına gelene kadar kısmi çalışma imkanı sağlanmalıdır. Bu düzenleme, hem ailelerin refahını artıracak hem de daha sağlıklı bir nesil yetişmesine katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
SAĞLIKTA 50 BİN ATAMA TALEBİ
Sağlık çalışanlarının kritik bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Kaya, Türkiye’de 800 bin sağlık personelinin atama beklediğini belirtti. Sağlık sektöründeki eksikliklerin giderilmesi için 2025 yılı içinde en az 50 bin sağlık personeli atamasının yapılması gerektiğini söyledi. Kaya, “Deprem, sel ve diğer afetlerde en ön safta yer alan sağlık çalışanlarımızın desteklenmesi ve istihdamının artırılması büyük önem taşımaktadır” dedi.
3+1 SİSTEMİNİN YARATTIĞI MAĞDURİYETLER
Kaya, kamu sektöründe uygulanan 3+1 sözleşmeli sisteminin aile bütünlüğünü olumsuz etkilediğini ve çalışanlar arasında büyük mağduriyetlere yol açtığını belirtti. Yaptıkları ankete göre, 3+1 sistemiyle çalışanların yüzde 80,7’si bu sistemin aile hayatını olumsuz etkilediğini, yüzde 68’i ise mobbinge maruz kaldığını ifade etti. Kaya, “Bu sistem, memurların psikolojik ve sosyal hayatını zorluyor. 3+1 uygulamasının yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor” dedi.
KAYNAK: İHA