Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Kentsel dönüşüm yasası TBMM’de kabul edildi

TBMM, kentsel dönüşümü hızlandırmak, şehirleri depreme dayanıklı hale getirmek ve yapı denetim süreçlerini sıkılaştırmak amacıyla mülkiyet hakkı aktarımı, vergi muafiyetleri ve cezaların ağırlaştırılmasını içeren yeni bir yasayı kabul etti

TBMM, kentsel dönüşümü hızlandırmak,

TBMM Genel Kurulu, İstanbul başta olmak üzere tüm şehirlerin depreme dayanıklı hale getirilmesi ve kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması amacıyla hazırlanan “Köy Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Yasa”yı kabul etti. Yeni yasa, mülkiyet hakkı ve kentsel dönüşüm süreçlerinde önemli düzenlemeler getiriyor.

Yasayla birlikte, vatandaşların mülkiyet hakkı korunarak, gerektiğinde başka parsellere taşınması için “imar hakkı aktarımı” uygulaması devreye alınacak. Ayrıca, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’na yapılan arsa ve arazi teslimleri katma değer vergisinden muaf tutulacak.

Kentsel dönüşüm yasası TBMM'de kabul edildi
Kentsel dönüşüm yasası TBMM’de kabul edildi

KÖYLERDE İHTİYAÇ SAHİPLERİNE EK SÜRE TANINDI

Köyde ikamet eden ve köy nüfusuna kayıtlı olan, ancak evi bulunmayan ihtiyaç sahiplerine yönelik de düzenlemeler yapıldı. Satın alınan taşınmazlar üzerine çeşitli nedenlerle bina yapmayan ya da ödemelerini tamamlamayan hak sahiplerine 31 Aralık 2028 tarihine kadar ek süre tanındı.

Kentsel dönüşüm yasası TBMM'de kabul edildi
Kentsel dönüşüm yasası TBMM’de kabul edildi

GECEKONDU KANUNU’NDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER

Gecekondu Kanunu’nda yapılan değişikliklerle, devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan alanlarda izinsiz yapılan tüm yapılar, tel örgü, çit ve duvar gibi eklentiler de dahil olmak üzere, TOKİ, belediyeler veya il özel idareleri tarafından hızla yıkılacak.

Kentsel dönüşüm yasası TBMM'de kabul edildi
Kentsel dönüşüm yasası TBMM’de kabul edildi

YAPI DENETİMİNDE CEZALAR AĞIRLAŞTIRILDI

Yapı denetim süreçlerini düzenleyen maddelerde de önemli değişiklikler yapıldı. Güneş ve rüzgar enerjisi santralleri yapı denetimi dışında tutulurken, yapı denetim şirketleri ve laboratuvar kuruluşlarına yönelik cezalar ağırlaştırıldı. Bu kapsamda, yapı denetim kuruluşlarının yöneticileri, mimar ve mühendisleri ile diğer teknik personel ve laboratuvar görevlilerine 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

KAYNAK: YENİ ASIR