Anadolu Ajansı öncülüğünde, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleşecek Kent Ekonomileri Zirvesi, “Türkiye Yüzyılında Sanayi ve Teknoloji” ana temasıyla bugün Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenleniyor.
GENİŞ KATILIM
Programa Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şahin Talus, MHP Kocaeli İl Başkanı Tuncay Batı, BBP Kocaeli İl Koordinatörü Metehan Küpçü, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KOTO Başkanı Necmi Bulut katıldı.
ALIN TERİNİN TİMSALİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır şunları söyledi: “22 yılda, 36 milyar dolardan 262 milyar dolara çıkan ihracatımız; sanayimizin, üreten şehirlerimizin öncülüğünde gerçekleşti. İftihar tablomuzun en üst sıralarında olan Kocaeli’miz; sanayinin, üretimin, istihdamın, emeğin, alın ve akıl terinin timsali olarak yerini alıyor.
Şehrimiz; Türkiye’nin son 22 yılda katma değerli üretimde aştığı mesafenin ispatı niteliğindeki büyük ölçekli yatırımlarla kümelenme anlayışı içerisinde hareket eden binlerce KOBİ’ye ev sahipliği yapıyor.
“EN BAŞARILI İKİNCİ ŞEHİR”
Mevcut üretim kapasitesiyle özellikle otomotiv, metal ve kimya sanayimize yön veriyor. Otomotiv ihracatında lider; kimya, demir-çelik, çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri ihracatında ise ülkemizin ilk üç şehri arasında yer alan Kocaeli; son yıllarda Türkiye’nin ihracatta en başarılı ikinci şehri konumunda yer alıyor.
141 BİN İŞ ADAMININ ÖNÜNÜ AÇTIK
Bizler de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, planlı sanayileşme hamlemiz doğrultusunda 2002 yılında 8 OSB’ye sahip şehrimize 6 OSB daha kazandırdık. Şehrimiz Bursa’dan sonra en fazla sayıda OSB’ye ev sahipliği yapıyor. OSB’lerimizde 140 bine yakın ilave istihdam oluşturduk. Düzenlediğimiz 4 bin 224 teşvik belgesiyle şehrimizde 833 milyar liralık sabit yatırımın ve 141 bin nitelikli istihdamın önünü açtık. Sağladığımız Ar-Ge teşvikleriyle bugün Kocaeli yalnızca üretimin değil aynı zamanda teknolojinin de lider kenti olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
ÜÇÜNCÜ SIRADA
Şehrimize 136 Ar-Ge ve 17 Tasarım Merkezinin yanı sıra 5 teknopark kazandırdık. Kocaeli bugün Ar-Ge ve teknopark sayısı bakımından ülkemizde üçüncü sırada yer alıyor.
Ülkemizin teknoloji geliştirme üssü olarak konumlandırdığımız Bilişim Vadisini şehrimizde hayata geçirdik. Ülkemizin yerli ve milli otomobili Togg’un geliştirme süreçlerini yürüten beyin takımına ev sahipliği yapan Bilişim Vadisi bugün otomotiv sektörümüzün yeni mobilite ekosistemine dönüşümüne liderlik ediyor. Şehrimizi yatırım, istihdam, üretim, icat ve ihracat rotasında ihya ederken yatırımlarla buluşturmaya devam edeceğiz.
“KAMUOYU İLE PAYLAŞACAĞIZ”
Geçtiğimiz yıl Kocaeli Sanayi Odasında düzenlediğimiz toplantıda sanayicilerimizin planlı sanayi alanlarına erişimini kolaylaştırmak üzere önümüzdeki dönemde somut adımlar atacağımızı ifade etmiştik. Ülkemizde lojistik bağlantıları güçlü yeni sanayi alanları oluşturmamıza imkan tanıyacak Ulusal Sanayi Alanları Master Planının bölgesel sonuçlarını yakında kamuoyuyla paylaşmaya başlayacağız.
KAPSAMLI DEĞİŞİKLİKLER
Sanayicilerimizin planlı sanayi alanlarına erişimini kolaylaştıracak, kural bazlı, şeffaf bir yönetişim modeli oluşturmak üzere OSB yönetmeliğinde Eylül ayında gerçekleştirdiğimiz kapsamlı değişikliklere imza attık. Yapısal reform olarak da ifade edebileceğimiz bu değişikliklerle birlikte sanayi alanlarının üretime geçiş öncesi dolaylı yöntemlerle devrini kısıtladık.
“80 BAŞVURU ALDIK”
Yeni kurulan OSB’lerde, hızlı kamulaştırma ve altyapı inşası için gerekli finansmanı oluşturmak üzere aynı kurallar çerçevesinde ön tahsis uygulamasını devreye aldık. Ekim ayındaki ilk uygulamamızda 133 OSB’de 20,2 milyon metrekare büyüklüğündeki toplam 1484 yatırım yerini tahsis başvurularına, 6 OSB’de de toplam 2 milyon metrekare alanı ön tahsis başvurularına açtık. 27 Ekim itibariyle sonlanan birinci ilanımızda; 84 OSB’mizde 228 yatırım yeri için 591 arsa tahsis başvurusu aldık. Ayrıca 6 OSB’mizde 899 bin metrekare büyüklüğündeki alan için 80 ön tahsis başvurusu aldık.
22 ARALIK’A KADAR
4 Kasım tarihli ikinci ön tahsis ve arsa tahsisi ilanımızda da; 94 OSB’de 16 milyon metrekare büyüklüğündeki toplam 1184 yatırım yerini tahsis başvurularına, 10 OSB’de de toplam 7,9 milyon metrekare alanı ön tahsis başvurularına açtık. 24 Kasım itibariyle sonlanan ikinci ilanımızda; 59 OSB’mizde 227 yatırım yeri için 434 arsa tahsis başvurusu aldık. Ayrıca 8 OSB’mizde 1,2 milyon metrekare büyüklüğündeki alan için 65 ön tahsis başvurusu aldık. 2 Aralık 2024 tarihli üçüncü ön tahsis ve arsa tahsisi ilanımızda ise 94 OSB’de 16,2 milyon metrekare büyüklüğündeki toplam 1115 yatırım yerini tahsis başvurularına, 10 OSB’de toplam 2,5 milyon metrekare alanı ön tahsis başvurularına açtık. Üçüncü ilanımız 22 Aralık 2024 tarihinde kadar yatırımcılarımızın başvurularına açık olacak.