Suriye’nin kuzeyindeki Halep ilinde, 27 Kasım’da Esad rejimi güçleri ile rejim karşıtı silahlı gruplar arasında başlayan çatışmalar, bölgedeki dengeleri yeniden değiştirdi. Halep’in batı kırsalından ilerleyen muhalif güçler, 30 Kasım itibarıyla şehir merkezinin büyük bir kısmını kontrol altına aldı. Yaklaşık 400 yıl Osmanlı himayesinde kalan Halep’in simgelerinden biri olan tarihi Halep Kalesi’nde bugün Türk bayrağı dalgalandı.

GÜNDELİK HAYAT NORMALE DÖNÜYOR
Muhaliflerin bölgeyi ele geçirmesiyle birlikte kentte hayat normale dönmeye başladı. Halep’ten gelen görüntülerde, marketlerdeki ürünlerin Türk lirası ile satıldığı dikkat çekti. Bu durum, bölgedeki ekonomik koşullarda Türkiye’nin etkisinin arttığını gösteriyor.
MUHALİF LİDERDEN AÇIKLAMA: “REJİM DÖNENE KADAR DURMAYACAĞIZ”
Muhalif liderlerden Hadi el-Bahri, bölgedeki gelişmelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bahri, “Esad rejimi, Birleşmiş Milletler sürecine ve siyasi geçişe bağlı kalana kadar mücadelemiz sürecek” dedi. Ayrıca, muhaliflerin yarından itibaren müzakereye hazır olduklarını belirtti.

YPG ÇEKİLİYOR, KÜRTLER TAHLİYE EDİLİYOR
Halep’in kuzeydoğusundaki bölgelerde YPG güçlerinin, muhaliflerle yapılan anlaşma kapsamında çekilmeye başladığı bildirildi. Öte yandan, Kürtlerin öncülüğündeki gruplar, muhaliflerin Halep’i ele geçirmesinin ardından Kürtleri şehirden tahliye etmeye çalıştıklarını açıkladı.
İRAN DESTEKLİ MİLİSLERDEN REJİME TAKVİYE
Esad rejimi, kaybettiği bölgeleri geri almak için İran destekli milislerden yardım aldı. Suriye ordusundan bir kaynağın Reuters’a yaptığı açıklamaya göre, Irak’tan onlarca İran yanlısı Haşdi Şaabi üyesi milis, El Bukemal sınır kapısı üzerinden Suriye’ye giriş yaptı. Kaynak, bu milislerin Katiab Hizbullah ve Fatemiyoun gruplarını içerdiğini ve kuzeydeki cephe hatlarına destek sağlamak üzere gönderildiğini belirtti.

