Kiracılar ve ev sahipleri arasındaki gerilim, artan yaşam maliyetleri ve kira fiyatları nedeniyle giderek tırmanıyor. Kiracılar yüksek kira artışlarından şikayet ederken, ev sahipleri ise yüzde 25 zam sınırı nedeniyle mağdur olduklarını ve eski kiracılarını istedikleri oranda zam yapamadan evden çıkaramadıklarını belirtiyor.
TAHLİYE DAVALARINDA ARTIŞ
Bu gerilim mahkemelere de yansımış durumda; tahliye davalarının sayısında ciddi bir artış gözlemleniyor. İstanbul Emlak Müşavirleri Başkanı Adnan Yeşiltaş, kiracıların ortalama 4 yıl boyunca evden çıkarılmasının zor olduğunu ifade ediyor. Bu durum, ev sahiplerini kendilerini garantiye alacak yeni yöntemler aramaya yönlendiriyor.

“YILLIK KİRALAMA” MODELİNE GEÇİŞ
Ev sahiplerinin tercih ettiği yöntemlerden biri de “yıllık kiralama” modeli. Zam pazarlıkları ve hukuki süreçlerle uğraşmak istemeyen ev sahipleri, artık bir-iki yıllık kiralama sözleşmeleri yapmayı tercih ediyor. Sözleşmelere eklenen maddelerle, kiracılar senesi dolduğunda evi boşaltmak zorunda kalıyor ve ev sahipleri yeni kiracılara daha yüksek fiyatlardan kiralama yapabiliyor.
KİMLER YILLIK KİRALAMA YAPIYOR?
Bu modeli kabul edenler arasında atanmış öğretmenler, memurlar, hemşireler ve öğrenciler bulunuyor. Depozito, emlakçı ve nakliye ücretlerinin yüksekliği kiracıları zor durumda bırakırken, bir yıllık kiralama şartı bu durumu daha da zorlaştırıyor.