Arama
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    İYİ Parti’den Suriye uyruklulara verilen vatandaşlıklar için hukuki hamle

    İYİ Parti, Suriye uyruklular ve diğer yabancılara döviz ve gayrimenkul alımı karşılığında Türk vatandaşlığı verilmesiyle ilgili işlemlerin iptali için Ankara İdare Mahkemesi ve Danıştay’a dava açtı.

    İYİ Parti, Suriye uyruklular

    Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu, Danıştay önünde yaptığı açıklamada, Türk milli kimliğinin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin varoluşsal bir tehdit altında olduğunu belirterek, partinin Türk milletinin menfaatlerini korumak amacıyla hukuki yola başvurduğunu ifade etti.

    Dervişoğlu, son yedi yılda yabancılara 309 bin konut satıldığını ve bu satışların en az yarısının vatandaşlık karşılığında gerçekleştiğini vurguladı. Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 12. maddesine atıfta bulunarak, döviz karşılığında vatandaşlık verilmesinin mümkün olmadığını belirtti. Cumhurbaşkanlığı kararıyla yürürlüğe giren yönetmelikle, yabancılara gayrimenkul alımı karşılığında vatandaşlık verilmesinin sağlandığını hatırlatan Dervişoğlu, hiçbir yönetmeliğin kanunun üzerinde olamayacağını vurguladı.

    Dervişoğlu, “Döviz ve gayrimenkul alımı karşılığında verilmiş vatandaşlıkların tamamı kanuna aykırıdır. Bu sebeple, Türk milletinin hukukunu ve vatandaşlığın itibarını korumak amacıyla bu davayı açmış bulunuyoruz” dedi. Ayrıca, İçişleri Bakanlığı’nın Suriye uyruklu sığınmacılara verdiği vatandaşlıklar üzerine de bir dava açtıklarını belirtti. Dervişoğlu, hükümetin bugüne kadar 238 bin Suriyeliye vatandaşlık verdiğini ve bu işlemlerin de kanunlara aykırı olduğunu ifade etti.

    Müsavat Dervişoğlu, Türkiye’de geçici koruma statüsünde bulunan Suriyeli sığınmacıların, ikamet sürelerine dayanarak Türk vatandaşlığına başvuru hakkı bulunmadığını da belirtti. İYİ Parti olarak, Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından hukuka aykırı olarak dağıtılan bu vatandaşlıkların iptali için hukuki süreç başlattıklarını vurguladı.

    Son olarak, Suriye uyruklu yabancılara vatandaşlık verilmesine yönelik her bir idari işlemin iptali için hem Ankara İdare Mahkemesi’ne hem de Danıştay’a dava açtıklarını duyurdu. Dervişoğlu, Türkiye Barolar Birliği tarafından açılan davaya da feri müdahale talebinde bulunduklarını belirtti.

    Kaynak :SputnikTürkiye

    Reklamı Geç