AKP iktidarıyla birlikte toplumsal yaşamın dinselleştirilmesi sürecinde merkezi bir rol üstlenen Diyanet İşleri Başkanlığı, bu kez yurttaşların kıyafet tercihlerine yönelik mesajlar verdi.
1 Ağustos tarihli Cuma hutbesinde “Hayâ: Allah’ın Emri, Fıtratın Gereği” başlığıyla dikkat çeken açıklamalar yer aldı.

“KISA GİYSİ VE ŞEFFAF KIYAFET ALLAH’IN EMRİNE AYKIRI”
Hutbede moda sektörü, tasarımcılar ve bazı medya organları “çıplaklığı özendirmekle” suçlandı. Diyanet, bu unsurların örtünmeyi değersizleştirdiğini savunarak şu ifadeleri kullandı:
“Kısa giysiler ve şeffaf kıyafetler giyilmesi, nerede ve hangi amaçla olursa olsun Allah’ın örtünme emrini ihlaldir, haramdır.”

MEDYA VE REKLAMLARA SUÇLAMA: “AİLE KURUMUNA SALDIRI”
Diyanet’in hutbesinde diziler, sinema filmleri ve dijital mecralar da hedef alındı. Yayınların aile kurumunu tehdit ettiği savunuldu:
“Bazı sinema, dizi film, dijital mecralarda yapılan yayınlar ve reklamlar aracılığıyla normalleştirilmeye çalışılan çıplaklık, cesaret ve özgürlük değil, aile kurumuna yapılan bir saldırıdır.”
“ÇAĞDAŞLIK DEĞİL, İLKELLİK”
Diyanet, kamuya açık alanlarda ve kurumsal mekanlarda “uygunsuz kıyafetlerle” bulunulmasını da eleştirerek, şu ifadeleri kullandı:
“Uygunsuz kıyafetlerle toplumsal alanlarda, hele hele kurumsal özelliği olan mekânlarda bulunmak asgari ahlak kurallarına bile meydan okumaktır. Bu, çağdaşlık değil, ilkelliktir.”
Hutbede dövme ve estetik ameliyatlara yönelik dini değerlendirmelere de yer verildi. Tıbbi bir zorunluluk olmadan yapılan estetik işlemler “fıtratı bozmak” ve “şeytanın oyununa gelmek” olarak tanımlandı:
“Tıbbi bir zorunluluk olmadan sadece beğenilmek ve özenti uğruna vücut organlarının yapısını değiştirmek, estetik ameliyatlarla fıtratı bozmak Allah’ın yarattığını beğenmemek ve şeytanın oyununa gelmektir, günahtır.”

“ALLAH’IN RAHMETİNDEN MAHRUM KALMAKTIR”
Peygamber hadislerine atıf yapılan bölümde, dövme yaptırmanın haram olduğu belirtildi:
“Hangi amaçla olursa olsun dövme yaptırmak, Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in ifadesiyle Allah’ın rahmetinden mahrum kalmaktır, haramdır.”
Son olarak, dijital platformlarda dinin uygun görmediği kıyafetlerle yapılan paylaşımların da haram olduğu vurgulandı. Diyanet, Kur’an’dan ayetle şu ifadeleri kullandı:
“Müminler arasında hayâsızlığın yaygınlaşmasını isteyenlere dünyada ve ahirette can yakıcı bir azap vardır. Allah bilir, siz bilmezsiniz.”

