Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Doktorları hayrete düşüren vaka: Baş düşmesi

Doktorları hayrete düşüren bu vakada, uzun yıllar madde bağımlılığıyla mücadele eden 23 yaşındaki İranlı bir genç, tıbbi literatürde nadir rastlanan baş düşmesi (dropped head) sendromu geliştirdi.

Doktorları hayrete düşüren bu

İsmi açıklanmayan genç adamın durumu, İran’daki doktorlar tarafından belgelenirken, boynunun artık başını taşıyamayacak kadar zayıfladığı görüldü.

Uzmanlar, bu ciddi deformasyonun, yıllarren uyuşturucu kullanımının bir sonucu olduğunun altını çizdi.

Doktorları hayrete düşüren vaka: Baş düşmesi
Doktorları hayrete düşüren vaka: Baş düşmesi

BAŞINI DİK TUTAMIYOR

LadBible’da yer alan habere göre, hastanın boynunda, farklı türde uyuşturucuları bir arada kullanmasının ardından ileri derecede kamburluk (kifotik deformasyon) oluştu.

Özellikle amfetamin bazlı uyuşturucu kullanımı, doktorlara göre “sabit kifotik boyun pozisyonuna” yol açtı. Bu durumda hasta, başını sabit bir şekilde dik tutamıyor.

Normalde böyle bir boyun pozisyonu, ancak şiddetli fiziksel travmalar sonrası gözlemlenirken, bu genç adamda herhangi bir travma izine rastlanmadı.

Durumun sadece eroin, afyon ve amfetamin gibi A sınıfı uyuşturucuların uzun süreli kötüye kullanımıyla ortaya çıktığı düşünülüyor.

“HİÇBİR SAĞLIK SORUNU YOKTU…”

Vakayı raporlayan uzmanlardan Dr. Majid Rezvani, şu açıklamayı yaptı:

“Uyuşturucu kullanımı, hastada son derece nadir görülen kompleks servikal kifoz (boyun omurlarında ileri kamburluk) gelişimine katkıda bulunmuş görünüyor. Bu maddeler doğrudan kas-iskelet sistemine etki etmese de dolaylı bir etkileri var.”

“Hasta madde kullandığında uzun süre aynı pozisyonda kalıyor. Aylar boyunca bu tekrarlandığında, duruş bozuklukları oluşuyor ve bu da kifoskolyozise (anormal omurga eğriliği) yol açıyor…”

HASTANIN SON DURUMU

Genç adamın bu belirtileri yaklaşık 15 ay boyunca kendi başına çözmeye çalıştığı, ancak sonunda profesyonel yardım arayışına girdiği bildirildi. BT taramasında, omurgasında ciddi deformasyonlar tespit edildi.

Doktorlar, hastanın genel anestezi altına alındığında pozisyonunun bir miktar düzeldiğini, ancak kalıcı çözüm için en uygun yöntemin ameliyatla deforme olmuş kemiklerin çıkarılması olduğuna karar verdiklerini belirtti.

Neyse ki vaka olumlu sonuçlandı. Genç adam, ameliyattan sadece bir gün sonra boyunluk desteğiyle yürümeye başladı. Bu destekli boyunluk üç ay daha kullanıldı.

Bu süre zarfında aynı zamanda bağımlılıktan kurtulmak için rehabilitasyon programına da katıldı. Aylar sonra yapılan kontrollerde, omurgasının doğru pozisyonda iyileştiği tespit edildi ve doktorlar sonuçtan memnun kaldı.

 

Kaynak: Cumhuriyet