2025 yılının ilk aylarında altın, dolar ve euro fiyatlarında yaşanan artış, otomotiv sektöründe de hareketliliğe yol açtı. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, “Ocak ve şubatta stoklardaki artışın mart ayında eritildiğini görüyoruz. Tüketiciler fiyatlar artar diye araç almaya odaklandı” açıklamasında bulundu.
MART AYINDA REKOR SATIŞLAR
Mart ayında otomotiv pazarı, yüzde 7’ye yakın artışla 116 bin 900 adet satışla ‘en iyi mart’ rekorunu kırdı. Bu artış, yerli üreticilerin rakamlarına da yansıdı. Fabrikalar, ocak ve şubat aylarında üretip satamadığı araçları mart ayında teslim etti.
YERLİ ÜRETİMDE DÜŞÜŞ
OSD Başkanı Cengiz Eroldu, mart ayında yerli üretimin yüzde 9 düştüğünü belirterek, “Geçmiş aylardan elinizde stok varsa, bu stokların etkisiyle üretim rakamları düşebilir. Tüketiciler fiyatlar artar diye araç almaya odaklandı. Mart ayı rakamları bunu gösteriyor” dedi.
FİYAT REKABETİ
Eroldu, Avrupa’daki atıl kapasitenin Türkiye’ye kaydırılmasıyla ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’deki araç bolluğunun tüketiciler için fiyat avantajı yarattığını ancak bunun geçici olduğunu belirten Eroldu, “Avrupa’da satılmayan kapasite Türkiye’ye geliyor. Bu sürdürülebilir değil, üreticiler kârları azaldıkça kapasitelerini düzeltecekler” dedi.
OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ
Eroldu, otomotiv sektörünün geleceğiyle ilgili iyimser bir tablo çizdi. “Otomotiv sanayinin durma şansı yok. Son 10 yılda 10 milyar dolar yatırım yapıldı. İhracattan aldığımız payın yüzde 20’lerin üzerine çıkacağını öngörüyoruz. Olumsuz bir gelecek görmüyorum” ifadelerini kullandı.
TRUMP’IN VERGİ POLİTİKASI
ABD Başkanı Trump’ın yeni vergi politikası da otomotiv sektörünü etkiledi. Türkiye’den ABD’ye yıllık yaklaşık 1,4 milyar dolarlık otomotiv ihracatı gerçekleştirildiğini belirten Eroldu, “ABD’nin Türkiye için koyduğu genel ek vergi oranı yüzde 10. Ancak otomobil ihracatında yüzde 27,5 gümrük vergisi uygulanıyor. Traktör, otobüs ve minibüs gibi ürünlerde ise yüzde 12,5 vergi var. Bu alanlarda rekabet zor ama niş fırsatlar olabilir” dedi.